Plakje troost: Grote Uitvaartcaketest

Het bakje troost met plakje cake is al decennialang het onbetwiste symbool van de Nederlandse uitvaart. Museum Tot Zover wijdt een tentoonstelling aan begrafeniseten, en initieerde de Grote Uitvaartcaketest. De Volkskrant schrijft er over.

Er bestaan vele soorten: brokkelig droog, woestijnzanddroog, ingeklonken droog, vettig droog, droog en ranzig, droog en kanariegeel, droog met Dreftsmaak. ‘Hoe meer bloem er wordt gebruikt, hoe strakker en goedkoper de cake, hoe beter je ’m kan snijden en hoe minder geknoei’, zegteen kenner. ‘Fijn voor de bakker en de uitvaartondernemer, maar niet per se voor de nabestaanden.’

Hollandse knieperigheid

Gelukkig zijn er volgens de Volkskrant lichtpuntjes in de grote Uitvaartcaketest – hoewel, het moet gezegd, mondjesmaat bij de grote uitvaartondernemingen. De test werd geïnitieerd door Tot Zover, het museum over de dood dat zich bevindt op het terrein van de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster. De uitkomst maakt onderdeel uit van hun nieuwe tentoonstelling Een lekkere dood, die gaat over eettradities en -rituelen rond afscheid en rouw.

Cake is toe aan herwaardering

‘Mensen doen er vaak een beetje lacherig over’, zegt in de Volkskrant de directeur van het museum, Guus Sluiters. ‘Hoewel een grote meerderheid van de Nederlanders nog altijd met cake en koffie uitgeleide wordt gedaan, wordt er vaak over gesproken alsof het iets fantasieloos en zakelijks is, een uiting van Hollandse knieperigheid. Ik vind zelf dat de cake toe is aan een herwaardering. Juist op momenten van groot verdriet grijpen mensen graag terug naar wat ze kennen. Iets zachts, zoets en troostends is dan, in al zijn eenvoud, vaak het enige waar ze zin in hebben.’ Over hoe een goede uitvaartcake smaakt, is de jury eensgezind: Het is simpelweg iets lekkers ter troost, en daarom moet het goed zijn. Een uitvaart is immers vaak al verdrietig genoeg.