Senioren Journaal van vrijdag 10 maart

Oproep aan boomers: geef je stem weg

Nooit heeft een generatie het zo goed gehad als die van ons, tegelijk hebben we er een rotzooi van gemaakt en blijkt nu dat we dat we ver boven onze stand leven. Oproep van een 69-jarige om je stem weg te geven aan je kinderen.

Is 160 meter te ver om afval weg te brengen?

In een levensloopbestendige woning wonen en dan als oudere toch nog 160 meter met je afval moeten lopen. Volgens de gemeente valt het binnen de randvoorwaarden en kan ook een kleinere zak worden gebruikt.

Oogdruppelen kunt u makkelijk zelf!

Wijkverpleegkundigen van Thebe gaan vanaf april niet meer langs bij nieuwe cliënten om oogdruppels toe te dienen. Mensen zouden dat gemakkelijk zelf kunnen doen. Ook voor steunkousen gaat het die kant op.

Vergrijzing geen verkiezingsthema

KBO-Brabant valt op dat bij publicaties over de verkiezingen nergens vergrijzing als een belangrijk thema wordt genoemd. Terwijl de politiek nú maatregelen moet treffen.

Onderzoek Seniorenraad naar geldzorgen

Seniorenraad Meierijstad wil inzicht krijgen of ouderen geldzorgen hebben en/of in armoede leven. Hiertoe is een online enquête opgesteld over het gebruik van inkomensvoorzieningen en te nemen maatregelen.

Nieuw concept tussen thuis en verpleeghuis

Een nieuw zorgconcept stimuleert ondersteuning en zorg voor ouderen in de buurt. VanThuisUit is een concept tussen thuis en het verpleeghuis, waardoor ouderen langer en zelfredzamer thuis kunnen blijven wonen.

Doorwerken na je pensioen houdt je fris en fit

Het Eindhovens Dagblad vroeg de lezers naar hun mening over doorwerken na je pensioen. “Onze mailbox stroomde al snel over met vooral reacties van gepensioneerden.”

Drama leidt tot app: samen zoeken

De dementerende tante van Ben Chini uit Eindhoven werd na bijna een week dood gevonden. Omdat hij het absurd vindt dat de zoektocht zo lang duurde, ontwikkelde hij een app: Samen zoeken.

Armoede gepensioneerden gedaald

Het aantal uitkeringsgerechtigden onder de armoedegrens nam fors af, blijkt uit de nieuwste koopkrachtcijfers. Ook de armoede onder gepensioneerden daalde, zij het iets minder hard. De armoede onder werkenden bleef stabiel.

Seinen voor koopkracht nog lang niet veilig

De Seniorencoalitie vindt dat het kabinet de koopkrachtmaatregelen niet al te rigoureus moet beperken. Anders krijgen senioren met een laag middeninkomen volgend jaar de rekening gepresenteerd.

Vraag om wijkverpleging veel groter dan aanbod

“Te veel mensen die wijkverpleging nodig hebben, kunnen niet terecht of krijgen minder zorguren dan gewenst.” Branchevereniging ActiZ onderzocht de effecten van “jarenlang te weinig investeren in de wijkverpleging.”

Lagere dosering antipsychotica

Het gebruik van antipsychotica bij ouderen vraagt aandacht vanwege een eventueel lagere dosering, aldus Stichting Farmaceutische Kengetallen. Vorig jaar gebruikten 446.000 75-plussers een antipsychoticum.