Armoede gepensioneerden gedaald

Dat de koopkracht gelijk blijft, mag onder deze turbulente omstandigheden gerust een wonder heten, aldus een Volkskrant-commentaar over de gisteren gepresenteerde CPB-cijfers.

“De overheidsmaatregelen hebben zeker de armsten geholpen. Maar zonder steun dreigt de armoede terug te keren naar het niveau van 2021.”

Ergste pijn verzacht

De hoge inflatie raakt sommige Nederlanders hard, maar de jongste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten volgens de Volkskrant vooral zien dat de overheid erin is geslaagd de ergste pijn te verzachten. De inflatie over het afgelopen jaar (2022) bedroeg 10 procent, maar het gemiddelde koopkrachtverlies bleef beperkt tot 2,7 procent.

Overheidsmaatregelen

Dat is voor een klein deel (3 procent) te danken aan de hogere lonen, maar voor het grootste deel aan overheidsmaatregelen: de energietoeslag, de verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen en de verhoging van de huur- en zorgtoeslag.

Verlichting aan de onderkant

Vooral aan de onderkant van de samenleving boden deze maatregelen volgens de Volkskrant veel verlichting. Het aantal uitkeringsgerechtigden onder de armoedegrens nam fors af, van 250 duizend in 2021 naar onder de 150 duizend een jaar later. Ook de armoede onder gepensioneerden daalde, zij het iets minder hard. De armoede onder werkenden bleef stabiel.