Thuiszorg helpt niet meer bij oogdruppels

Wijkverpleegkundigen van Thebe gaan vanaf april niet meer langs bij nieuwe cliënten om oogdruppels toe te dienen. Mensen zouden dat gemakkelijk zelf kunnen doen, aldus dagblad BN De Stem.

Ook ziekenhuizen, (huis)artsen en apotheken werken aan de nieuwe werkwijze mee. De keuze wordt gemaakt uit noodzaak, niet uit luxe, want het knelt in de zorg. “Er is een tekort aan personeel en dat gaan we niet oplossen. En we willen dat ons hooggekwalificeerde personeel zoveel mogelijk met specialistische zorg bezig is”, aldus Thebe.

Meer ruimte specialistische zorg

De organisaties (ook de thuiszorg van De Wever in Midden-Brabant doet mee) hebben berekend dat de nieuwe werkwijze 120 uur specialistische wijkverpleging per dag extra oplevert. Dat zijn vijftien medewerkers die fulltime andere zorg kunnen verlenen.” Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij sondevoeding en wond-, katheter- en palliatieve zorg.”

Familie, bekenden of bril

Bij het oogdruppelen kunnen familie of bekenden helpen, of cliënten doen het zelf met behulp van een oogdruppelbril: een plastic bril met gaatjes in de glazen. Daarin kan het flesje met oogdruppels worden geplaatst, zodat het goed boven het oog staat. Door achterover te leunen en voorzichtig in het flesje te knijpen kan iemand zelf druppelen. Zo’n bril kost tussen de 10 en 15 euro.

Scheelt ook voor de mensen zelf

Het initiatief voor de nieuwe aanpak komt volgens BN De Stem van vier medewerkers van Thebe die merkten dat ouderen best uit de voeten konden met een druppelbril. Die bestond al, maar werd nauwelijks gebruikt omdat de thuiszorg toch langskwam. “Het scheelt ook voor de mensen zelf, zegt een van de initiatiefnemers. “Zij hoeven niet vier keer per dag te gaan zitten wachten tot wij over de vloer komen.”

Ook steunkousen zelf

De initiatiefnemers verwachten volgens BN De Stem dat de verandering wennen wordt voor zowel ouderen als wijkverpleegkundigen zelf. Maar door het enorme personeelstekort en een sterk vergrijzende bevolking zijn dergelijke veranderingen in de zorg volgens hen niet te stoppen. Een volgende stap zit al in de pijplijn: ook voor steunkousen zal in de toekomst niet altijd meer een thuiszorgmedewerker langskomen.