Senioren Journaal van vrijdag 9 juni

Vitaal en minder vitaal bij elkaar wonen

In de ouderenzorg moet het bovenal ‘helemaal anders’. “We zullen mensen moeten verleiden, bijvoorbeeld door meer woonvormen te creëren waarin vitale en minder vitale ouderen bij elkaar wonen.”

Op stap met gps-tracker

Gps-trackers voor senioren zijn al sinds 2015 in alle soorten en maten te koop. Er zijn veel voordelen, maar er zijn ook vragen: worden in de toekomst alle ouderen misschien wel stipjes op een kaart, te volgen van een afstandje?

Woongroep in elke kern

Woongroepen voor ouderen in elke kern van Westland. Dat is de inzet van het Centrum Groepswonen, dat in deze gemeente een begin maakte voor groepswonen voor ouderen. ‘De bouwduur moet overzichtelijk zijn.”

Gepensioneerden megaclaim naar de Staat

Woensdag dient het kort geding van de 84-jarige John Bakker, die claimt recht te hebben op duizenden euro’s van de Staat omdat zijn pensioen jarenlang niet is geïndexeerd. Volgens Henk Krol van PensioenVoldoen.NL is Bakker niet de enige en gaat het om een megaclaim.

CPO-project wonen 55-plussers

In Cuijk zijn de handtekeningen gezet voor de aankoop van grond voor CPO-groep De Maarle. Dit project in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is in eerste instantie bedoeld voor 55-plussers. “Met onze toekomstige woongemeenschap willen we een omgeving creëren waarin we elkaar kennen, naar elkaar omzien en elkaar helpen.”

Vitaliteitscheck met Smart Floor

Seniorenverenigingen in Best organiseren op 14 juni een Vitaliteitscheck. Nieuw hierbij is vroegsignalering van een verhoogd valrisico met de Smart Floor.

Dag tegen Ouderenmishandeling

Tienduizenden ouderen worden in Nederland jaarlijks het slachtoffer van financieel misbruik. In de aanloop naar de internationale Dag tegen Ouderenmishandeling (15 juni) vertelt Delft Support waar je als oudere of als omstander op kunt letten én wat je ertegen kunt doen.

Babbeltruc 16-jarige bij 94-jarige vrouw

Een 16-jarige Tilburger is donderdag opgepakt nadat hij dinsdag een 94-jarige vrouw uit Goirle met een babbeltruc beroofde. Rijnmond blijft aandacht besteden aan oplichting door ‘bankmedewerkers’ ‘omdat de meeste slachtoffers niet alleen financieel worden benadeeld maar het ook een grote impact heeft op het vertrouwen in anderen’

Beweegtuin ontworpen met bewoners en zorg

De gemeente Hoorn heeft op het nieuwe Olga Commandeur plein een ‘speeltuin’ voor ouderen gerealiseerd. De tuin is ontworpen samen met de bewoners en zorgverleners uit de buurt.

Verpleeghuizen zijn zo gek nog niet

Ouderen thuis intensieve medische zorg bieden, levert grote, praktische problemen op. ‘Het sommetje is simpel: dat gaat niet passen’, zegt een zorgverzekeraar. ‘De bestaande verpleeghuizen zijn zo gek nog niet’

Onbezorgd had ik mij anders voorgesteld

“Pensioen, dat was altijd synoniem voor ’een onbezorgde oude dag’”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Zonder inspraak wordt het pensioenstelsel vervangen door… ja, dat weet eigenlijk niemand precies. Moet je straks eerst de AEX-beurs checken of je ’s avonds uit eten kunt? Dat is nou niet het ’onbezorgd’ dat ik mij had voorgesteld.”