Senioren Journaal van donderdag 9 februari

Nu leren we veel meer van jonge mensen

“Tegenwoordig leren we veel meer van jonge mensen dan omgekeerd”, schrijft een Trouw-columnist. “Ouderen mogen dan meer levenservaring bezitten, jonge mensen hebben de gebruiksaanwijzing voor nu en straks.”

Deep Democracy in de woongroep

Hoe bereik je in een woongemeenschap dat iedereen zich gehoord voelt en je toch tot een besluit komt. De LVGO (gemeenschappelijk wonen 50-plus) verdiept zich in Deep Democracy.

Geen cel na wanhoopsdaad

Een 88-jarige Rotterdammer die zijn vrouw probeerde te vermoorden, hoeft niet de cel in. Hij heeft grote spijt, zijn vrouw heeft hem vergeven, de rechter vindt het “een bijzondere, zo niet uitzonderlijke zaak.”

Help elkaar via Burenhulp

“Wilt u zich inzetten voor een ander? Zoekt u hulp of contact met een naober als het even niet lukt? Zoek en vind burenhulp”, aldus een oproep van de gemeente Berkelland.

Altena motie over maaltijdservice

De gemeente Altena moet ouderen, die afhankelijk zijn van de maaltijdservice en de maaltijden niet zelf kunnen opwarmen, zo snel mogelijk helpen. Daarover is in de gemeenteraad een motie unaniem aangenomen,.

ABN Amro sluit voorlopig geen kantoren meer

ABN Amro is voorlopig niet van plan om nog meer kantoren te sluiten. Daarmee komt een eind aan een periode waarin het kantorenbestand van de bank gedecimeerd is.

Voorbeeld nemen aan Joe Biden

Is Joe Biden met zijn 80 jaar straks niet te oud voor het presidentschap van de VS? Nee, zegt een geriater. “Hij oogt nog redelijk vitaal.” Menigeen kan nog van Joe Biden leren, aldus een Amerika-kenner.

Zorg & geld veel gecreëerde angst

“Vanwege de toeslagenaffaire zijn mensen afwachtend om toeslagen aan te vragen”, zegt een franchisenemer van Zicht op geld. “Senioren met een partner in een instelling laten vaak geld liggen.”

Aanspraak via ‘behoefteknop’

“Als ik me eenzaam voel, dan kan ik op de knop drukken en word ik gebeld met de vraag welke hulp ik wil.” De ‘behoefteknop’ slaat in Enschede aan bij ouderen met een migratieachtergrond.

Ingewikkelde aanvraag noodfonds energie

Er zijn klachten over de aanvraagprocedure voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Volgens onder meer ouderenbond ANBO is die veel te ingewikkeld. Ook steekt het ANBO dat het aanvragen alleen online kan.

Age-Friendly Thinking

Fontys Hogeschool is begonnen met een nieuwe keuzemodule: Age-Friendly Thinking. “Studenten zullen zich breed oriënteren op de impact van langer leven en werken pro-actief samen met oudere mensen.”

Celstraf na stelselmatig oplichten

Een 35-jarige man is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. De man lichtte begin vorig jaar vier (oudere) mensen op met iedere keer dezelfde babbeltruc.

Discussie inburgering 65+ statushouders

De gemeenteraad van Stichtse Vecht heeft nee gezegd tegen een motie ‘Ouderen hebben recht op inburgering’. Veel partijen vinden dat de inburgering van 65+ statushouders op het bordje van de minister hoort.

Extra containers incontinentiemateriaal

Inwoners van Zwolle kunnen binnenkort op zeven extra plekken hun luiers en incontinentiemateriaal wegbrengen. Op sommige andere plekken worden bestaande containers vervangen door een grotere, aldus de gemeente.