Senioren Journaal van dinsdag 5 september

Nederland als noaberstaat

Nederland moet een Noaberstaat worden, een Mienskipsteat (Fries voor Gemeenschapsstaat), zegt BBB-leider Caroline van der Plas. Een overheid als een betrokken buur, op wie je kunt rekenen, maar die ook gepaste afstand bewaart tot het persoonlijke erf.

Investeer in wijkactiviteit ouderen

Een Deense maatregel die in het oog springt, is het opzetten van kleinschalige activiteitencentra in de wijk. “Hier kunnen ouderen elkaar ontmoeten en gezamenlijk activiteiten ondernemen. Het is een mooie compensatie voor de wegbezuinigde bejaardentehuizen.”

Wat willen we, na de dood

“De overgrote meerderheid heeft geen keuzes gemaakt. En dat zien we steeds meer.” Het lijkt makkelijk keuzes voor de uitvaart bij nabestaanden te laten, maar die vinden dat vaak níet fijn, zegt Dela na een Nationaal onderzoek over de Dood.

Ouderenzorg als zinkend schip

Volgens accountantskantoor BDO dreigt een financieel onhoudbare situatie voor de ouderenzorg. De kosten stijgen en de inkomsten staan onder druk. Kwaliteitsverlies van de zorg en faillissementen liggen op de loer.

50Plus wil terug in Tweede Kamer

Met Ellen Verkoelen als lijsttrekker en Jan Latten als nummer twee hoopt 50Plus op een terugkeer in de Tweede Kamer. “Er is nu geen diplomaat nodig, maar iemand die de zorgen van ouderen zichtbaar maakt.”

Verwaarlozing? Krapte op de arbeidsmarkt

Verwaarlozing van ouderen is geen beleidskeuze, maar het gevolg van krapte op de arbeidsmarkt en de daardoor toenemende druk op de zorg. Dat zegt minister Conny Helder in reactie op de petitie van de actiegroep Stop Verwaarlozing Ouderen.

Elke wijk een wijkakkoord en wijkwethouder

In Rotterdam presenteren alle 39 wijkraden het wijkakkoord aan hun wijk. Ook krijgt elke wijk een wijkwethouder en een wijkhub. In Overschie was de aftrap.

Volledig Pakket Thuis veel variatie

Zorgorganisaties zijn naarstig op zoek naar de meest optimale manier om een Volledig Pakket Thuis-team vorm te geven. Binnen de wettelijke kaders is er veel bewegingsvrijheid voor zorgorganisaties om het VPT in te vullen.

Gezichten van dementie

De tentoonstelling ‘Gezichten van dementie’ laat zien wat dementie met mensen doet.”In de levensgrote geschilderde portretten zie je bijvoorbeeld de angst, het onzeker voelen en het wantrouwen.”

’Beweegfestival in Groningen

Op 3 oktober vindt in Groningen een jaarlijks beweegfestival voor ouderen plaats, met  unicurl, jeu de boules, boksen, beweegbingo en walking football en projecten als Samen Vitaal en Hoor je Ons.