50Plus wil terug Tweede Kamer

Met Ellen Verkoelen als lijsttrekker hoopt seniorenpartij 50Plus op een terugkeer in de Tweede Kamer, aldus de Volkskrant.

Verkoelen (1957) is voor de partij nu gemeenteraadslid in Rotterdam en zit in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Op nummer twee staat Jan Latten, voormalig hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Brede partij

Met dit duo op kop hoopt de partij weer voet aan de grond te krijgen in de Tweede Kamer, na de grote deceptie van 2021. Hoewel 50Plus een brede partij wil zijn, zal zij zich daar bovenal gaan inspannen voor de belangen van senioren. De partij verloor in het afgelopen jaar de strijd om de nieuwe Pensioenwet – die werd aangenomen ondanks groot verzet van onder anderen 50Plus-senator Martin van Rooijen – maar heeft volgens de Volkskrant andere strijdpunten over.

Extra maand AOW

De AOW-uitkeringen moeten omhoog, AOW’ers moeten vakantiegeld krijgen plus een extra maand AOW aan het einde van het jaar en er moeten maatregelen komen tegen leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt en voor beter volwassenenonderwijs.

Meest kleurrijke raadslid

Volgens AD Rotterdams Dagblad is Ellen Verkoelen het meest kleurrijke raadslid van Rotterdam. Landelijk staat haar partij na veel intern gerommel op nul zetels in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maar anderhalf jaar geleden leek ze al even kansloos voor een plek in de gemeenteraad, en dat lukte haar. Ze kreeg toen onder meer flinke publiciteit door voormalig Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik als lijstduwer binnen te halen. Dit jaar bemachtigde ze ook een plek als Statenlid in Zuid-Holland.

Geen diplomaat nodig

Verkoelen schuwt in Rotterdam de confrontatie niet en dat zal ze ook in Den Haag niet doen, verzekert ze. “Er is nu geen diplomaat nodig, maar iemand die de zorgen van ouderen zichtbaar maakt. Over ouderenzorg, over woningbouw. En dat kan ik.”

Rotterdamse coup

De door Verkoelen binnengehaalde Van den Herik is inmiddels zelfs landelijk voorzitter van 50Plus en onder zijn leiding heeft het partijbestuur haar nu voorgedragen. Maar binnen 50Plus gaat nooit iets vanzelf, aldus AD Rotterdams Dagblad: ook de aanstelling van Van den Herik ging deze zomer met veel weerstand en tegenstemmen gepaard. Partijgenoot Gerard van Hooft, die ook lijsttrekker wilde worden, sprak zelfs van een ‘Rotterdamse coup’. De leden stemmen eind september over het lijsttrekkerschap.