Senioren Journaal van maandag 4 september

Ouderdom mag de pret niet drukken

Ouderdom maakt niet per se ongelukkiger, eerder gelukkiger. Vanaf een jaar of 50 blijft het geluk redelijk stijgen tot je 70ste. Op een gegeven moment krijg je te maken met ouderdom en ziekte. Dat drukt de pret, maar minder dan je zou denken.

Veel reacties enquête ouderenmishandeling

Vijfenzestigplussers in de IJmond nemen in groten getale deel aan een onderzoek naar ouderenmishandeling. Ook huisartsen en ouderenzorg worden er bij betrokken.

DigiHandig lespakket voor smartphone gebruik

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven introduceert DigiHandig een nieuw lespakket, specifiek gericht op smartphone gebruik. Deze lancering is op maandag 11 september via een online uitzending vanuit Dordrecht.

Leren hoe je het thuis zelf weer kan redden

Denemarken gooide het roer om: van senioren wordt verwacht dat ze zolang mogelijk doen wat ze zelf kunnen. Wat kunnen we leren van de Denen en wat zijn intussen de ervaringen bij een experiment in het Nederlandse Schagen.

Belangrijk elkaar te blijven ontmoeten

Aan de traplift of andere aanpassingen denken de meesten wel, zegt een KBO-voorzitter over ouder worden. “Maar ze moeten ook nadenken over hun omgeving en sociale netwerk waar ze een beroep op kunnen doen.”

Hoe voorkom je een AOW-gat

Maar liefst 677.000 van de ruim 3,5 miljoen gepensioneerden krijgen niet de volledige AOW-uitkering. Er zijn mogelijkheden om het AOW-gat te repareren, maar de kosten daarvan kunnen flink oplopen.

Geen ouderenzórg maar tóekomst van ouderen

We moeten het niet hebben over ouderenzorg, maar over de toekomst van ouderen, zegt demissionair minister Conny Helder. “We moeten ook focussen op de kracht van ouderen zelf.”

Mantelzorgwoningdag bouwbedrijf

Het bedrijf Duntep (mobiele bungalows) organiseert op 7 oktober in Staphorst een mantelzorgwoningdag. “Deze dag is gericht op een ieder die zich oriënteert op zijn/haar oude dag en een mantelzorgwoning overweegt.”

Meer aandacht voor gezond voedingspatroon

De metingen tijdens de Vitaliteitsdagen van KBO-Brabant worden uitgebreid met een buikomtrekmeting. Een diëtiste geeft tips voor een gezond(er) voedingspatroon.

Ouder worden: samen en anders

‘Ouder worden in de toekomst? Dat doen we samen en anders’, is het leidmotief van de zestien Drentse ouderenzorgorganisaties. Ze pakken de grote vraagstukken op samen met inwoners, burgerinitiatieven, organisaties en lokale overheden in de regio.