Belangrijk elkaar te blijven ontmoeten

Als ouderen het over ouder worden hebben, denken ze vaak aan twee dingen, zegt de Tilburgse KBO-voorzitter Els Aarts in het Brabants Dagblad: Hoe regelen we het met ons huis? En hoe is de zorg geregeld?

Aan de traplift of andere aanpassingen in huis denken de meesten volgens haar wel. “Maar ze moeten ook nadenken over hun omgeving en sociale netwerk waar ze een beroep op kunnen doen.”

Op tijd beginnen

Boodschap van de KBO-voorzitter in het Brabants Dagblad: begin daar op tijd mee. “Want er komt een moment dat je door beperkingen niet meer naar de bridgeclub kunt, er komt een moment dat je partner overlijdt. Soms zijn er kinderen waar ouderen een beroep op kunnen doen, maar wonen ze in de buurt? Hulp aan de buren vragen vinden mensen vaak lastig. Dan blijven leeftijdsgenoten over, maar als jij 80 bent vallen die ook weg. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat mensen elkaar blijven ontmoeten.”

Samen eten is gezellig

Dat kan bijvoorbeeld tijdens KBO-activiteiten of in wijkhuiskamers, buurtcentra of door aan te schuiven bij de buurtrestaurants van Resto VanHarte, die inmiddels in tal van steden zitten. “Je hoeft niet zelf te koken, samen eten is gezellig en je komt er andere mensen tegen. En je bouwt aan je netwerk.”