Hoe voorkom je een AOW-gat?

Maar liefst 677.000 van de ruim 3,5 miljoen gepensioneerden krijgen niet de volledige AOW-uitkering. En dat worden er volgens de Telegraaf steeds meer, want het aantal Nederlanders met een gekorte uitkering groeit alleen maar door.

Van ieder jaar dat iemand niet in Nederland woont, wordt 2% van de totale AOW-uitkering afgetrokken, legt de Sociale Verzekeringsbank uit. Wie met een AOW-gat rondloopt, heeft een paar opties om dat op te vullen, aldus de Telegraaf. De eerste optie is ’gewoon’ AOW-premie blijven inleggen bij de SVB. Vrijwillig verzekeren, heet dat. “Je betaalt dan ieder jaar een percentage van je inkomen aan premie.” Een tweede optie is om het AOW-tekort achteraf te repareren. Dat noemen ze bij de SVB ’inkopen’. Maar de kosten daarvoor kunnen flink oplopen.

Keuze voor zekerheid

Pensioenadvocaat Theo Gommer zegt in de Telegraaf dat het inkopen van AOW ’vooral een keuze voor zekerheid’. Je verzekert je ermee van een inkomen zolang je leeft. Maar “de kosten voor zekerheid zijn hoog”, voegt hij toe. Wie zelf een potje opbouwt door eigenhandig te sparen of te beleggen, hoeft volgens hem vaak minder in te leggen voor dezelfde uitkering. “Daarom is AOW inkopen objectief gezien pas voordelig als je heel lang leeft.”