Senioren Journaal van donderdag 4 mei

Boomers voor Boomers

Generatiesolidariteit is goed, maar er zit een grens aan, schrijft huisarts Rinske van de Goor. Misschien is het tijd voor Participatiebejaarden. “Wie kan, helpt andere bejaarden, een soort Kinderen voor Kinderen: Boomers voor Boomers.”

Seniorenwoning niet populair bij 55-plussers

Uit een enquête onder bijna 1400 Nijmeegse 55-plussers komt naar voren dat slechts 15 procent van hen ooit wel zou willen verhuizen naar een seniorenwoning. Vijftig procent weet het niet en 35 procent ziet beslist geen toekomst in een seniorenwoning.

Hoop op toekomst zonder dementie

Nieuwe medicijnen bieden volgens wetenschappers hoop op een toekomst zonder dementie. “Misschien duurt dat nog even. Maar we weten echt steeds meer. Na al die jaren komen we nu eindelijk ergens.” “Stapje voor stapje brengen we deze ziekte ooit tot staan.”

Geef scootmobielers een cursus

Voordat nieuwbakken gebruikers met een scootmobiel de straat (of de stoep) op gaan, zouden ze praktijkles moeten krijgen. Het liefst op de plek waar ze hun nieuwe voertuigen gebruiken, zegt Stichting Bevordering Verkeerseducatie

Tweede Noabershof onverwacht snel steun

Stichting Noabershof Riessen in Rijssen ging op zoek naar een locatie voor een tweede hofje, voor zowel starters als senioren. Het plan krijgt steun van de gehele gemeenteraadraad, maar die steun overvalt de initiatiefnemers.

Zorgbuurthuis gruwelijk ingewikkeld

Na Oss wil Heerlen het tweede zorgburthuis in ons land realiseren, als alternatief voor het oude verzorgingshuis. De totstandkoming van zo’n woonvorm was in Oss ‘gruwelijk ingewikkeld’ .

Training Goed omgaan met dementie

In toenemende mate krijgen ook medewerkers van woningcorporaties met dementie te maken. Thuisvester en Samendementievriendelijk.nl ontwikkelden samen een online training voor corporaties: Goed omgaan met dementie.

Nieuwe woonzorg thuis in de toekomst

Woonzorg Nederland en Thebe realiseren in Breda een nieuwe woonzorglocatie (120 woningen) voor mensen met dementie, die niet meer thuis kunnen wonen. Dit plan is onderdeel van het programma ‘Thuis in de Toekomst’ van Thebe.

Nabuurschap in de wijk vergroten

In het Livinglab-project ‘It takes a village to grow old’ werken burgers verenigd in een burgerinitiatief, onderzoekers vanuit allerlei disciplines, architecten, experts op het gebied van artificiële intelligentie (AI), kunstenaars en cliëntenorganisaties samen aan innovatie om nabuurschap in de wijk te vergroten.

Verkeerssituaties oefenen met VR-bril

Met een VR-bril senioren laten oefenen met gevaarlijke verkeerssituaties. Dat gebeurt vanaf deze maand in de Risk Factory Limburg-Noord. Het scenario is gericht op het veilig gebruiken van een elektrische fiets in het verkeer.

Wiis mei Griis wike in Franeker.

Van 11 tot en met 14 mei is in de Koornbeurs in Franeker de Wiis mei Griis wike. Met onder andere Koornbeurs Koffietijd, een zangworkshop, een modeshow, een koffieconcert, een film, een high tea dansant en een concert van Marco Bakker.

High tea Senior & Student

Studenten mogen op zondag 21 mei gratis komen highteaën in de Euromast. Het enige wat ze daarvoor hoeven doen, is een senior meenemen. Het gaat om een actie van stichting Senior & Student.