Zorgbuurthuis gruwelijk ingewikkeld

Heerlen praat al twee jaar over een zorgbuurthuis. Deze ouderenhuisvesting met zorg moet in de wijk MSP komen, meldt dagblad de Limburger. Het eerste zorgbuurthuis in ons land is afgelopen weekend geopend in Oss, na een initiatief van de SP. “Het was gruwelijk ingewikkeld om dit te realiseren”, zeggen ze daar.

Bij een zorgbuurthuis gaat het om een kleinschalige woonvorm onder de huursubsidiegrens waar ouderen zelfstandig wonen, elkaar ontmoeten en aan activiteiten deelnemen, en kunnen terugvallen op thuiszorg.

Voor 20-25 ouderen uit de wijk

“Heerlen wil het tweede zorgbuurthuis van het land”, is volgens de Limburger het streven van wethouder Peter van Zutphen. Het gaat om een nieuw gebouw voor 20, maximaal 25 ouderen uit de eigen wijk die zo in hun vertrouwde omgeving blijven wonen én de doorstroming op de woningmarkt stimuleren.

Alternatief voor verzorgingshuis

Volgens Van Zutphen kan het zorgbuurthuis een alternatief bieden voor het oude verzorgingstehuis. “Uniek aan dit concept is dat de doelgroep uit de eigen buurt komt, een zorgpartij die een band met de gemeente heeft, de inloopfunctie voor de buurt en betaalbaarheid.”

Alles uit één pot financieren

Bestuurslid Max Westerveld van het zorgbuurthuis in Oss zegt in de Limburger dat de totstandkoming van de woonvorm ‘gruwelijk ingewikkeld’ is geweest. “Zowel thuiszorg als dagbesteding voor alle bewoners door één zorgpartij laten leveren, wringt met de vrije keuze van zorg. Je moet de financiering ontschotten en alles uit één pot financieren.” Het project is in Oss vooral van de grond gekomen omdat de betrokken partijen er volgens Westerveld genoegen mee nemen dat ze de eerste drie jaar niets verdienen.