Senioren Journaal van maandag 4 juli

Tachtig wordt het nieuwe zestig

Volgens wetenschappers kun je gerust zeggen dat tachtig het nieuwe zestig aan het worden is. “Steeds meer ouderen zijn tot op hoge leeftijd actief.” “De sleutel tot vitaal verouderen ligt in het fit houden van de hersenen én het lichaam.” En daarbij geldt: hoe drukker, hoe beter.

Ga niet op je krent zitten

Een gierend tekort aan personeel zet de ouderenzorg zwaar onder druk. Honderden senioren zochten zaterdag op het jaarcongres van KBO-Brabant naar mogelijke oplossingen. Conclusie: ze zijn zelf aan zet. “Ga niet op je krent zitten”,was de boodschap. “Met elkaar moeten we een bijdrage leveren aan dit maatschappelijke probleem. Dat kunnen wij, dat willen wij, dat gaan wij doen.”

Meer woningen, minder douchen

Onder deze kop vat het AD de plannen samen die minister Conny Helder vandaag naar de Tweede Kamer stuurt, waardoor de ouderenzorg drastisch op de schop gaat. Of de zorg schraler wordt? De minister gebruikt “liever niet dat woord, sommige mensen worden daar angstig van. Maar het wordt wel anders”.

Pinnen met de sociaal begeleidster

Een tachtiger was afhankelijk van hulp. Zijn sociaal begeleidster ging met hem pinnen. Nu is er een enorm bedrag zoek. Volgens de officier van justitie gaat het om verduistering van ruim 112.000 euro.

Gaten in je hoofd

NRC verscheen zaterdag met een dementiespecial.  De vraag is of er ooit een medische oplossing voor de ziekte van Alzheimer komt. “Misschien hoort het ook wel bij het ouder worden.” Om de kans op dementie verkleinen is het belangrijk te zorgen dat je hersenen aan het werk blijven. Dementiezorg is nog een complexe puzzel. “De individuele puzzelstukjes zijn bekend, maar het blijft lastig ze op elkaar aan te sluiten.”

Crowdfunding voor zorgwoning

Ben je bijna 91, moet je geld bij elkaar sprokkelen om te kunnen wonen. Bij het verpleeghuis was geen plaats, bij een particuliere instelling wel. Maar de huur is 1850 euro per maand en dat is straks niet meer te betalen. Een dochter is uit pure wanhoop crowdfunding begonnen.

Stel maatschappelijke diensttijd verplicht

In het regeerakkoord is een ‘maatschappelijke diensttijd’ opgenomen, die echter vrijwillig is. In de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant wordt ervoor gepleit deze ‘maatschappelijke diensttijd’ toch verplicht in te voeren. Een andere Volkskrant-lezer stelt: ‘We moeten jonge mensen niet dwingen om slechtbetaalde zorgmedewerkers kapot te concurreren.’

Wonen op voormalig boerenerf

Wonen op een voormalig boerenerf is in trek. Bij erfdelen organiseren toekomstige bewoners gezamenlijk de bouw van hun woningen. De tijd lijkt er rijp voor, omdat diverse ontwikkelingen samen komen:  De behoefte aan woonruimte neemt toe, specifiek voor senioren. En er komen in toenemende mate agrarische erven beschikbaar.

Thuisverpleegkundige zes minuten

Een thuisverpleegkundige vertelt dat ze tijdens een avonddienst van vier uur tweeëntwintig patiënten moet bezoeken en 50 kilometer moet reizen. ‘Dan hou ik zes minuten per patiënt over.’ Haar rooster is op de minuut nauwkeurig vastgesteld: ‘Maar het is een wetmatigheid in de zorg dat dingen meestal anders lopen dan gedacht.’

’Shoppend’ naar de hemel

Circa tweeduizend mensen beleefden afgelopen weekeinde een weinig alledaags zomeruitje, meldt de Telegraaf: de uitvaartbeurs ’Funeral Fair’ in Appeltern. Zeventig kramen met nieuwe trends voor na de dood. De beursdirecteur ziet globaal drie groepen bezoekers: uitvaartondernemers, mensen die weten dat ze binnen afzienbare tijd sterven en de ’alles in eigen hand houders’: “Mensen die hun eigen uitvaart willen regisseren. Ze kunnen hier hun eigen afscheid bij elkaar shoppen.”