Dementiezorg nog complexe puzzel

Zorgverleners kunnen in een escaperoom ervaren hoe het is om dement te zijn. Hoe minder stress, hoe beter mensen functioneren.

In escaperoom De Mobiele Verwarring kan zorgpersoneel de verwarring kan ervaren in het hoofd van mensen met dementie. De caravan van De Mobiele Verwarring reist, op verzoek, langs zorginstellingen, opleidingsplekken en dementie-themadagen door het hele land, aldus NRC.

Acht gouden principes

De escaperoom is gebaseerd op de acht principes van de dementie die zijn ontwikkeld door geriater Anneke van der Plaats: 1.De hersenen bestaan uit verschillende niveaus; 2. Mensen met dementie zijn afhankelijk van hun omgeving; 3. Het doseren van prikkels is belangrijk; 4. Laat mensen met dementie niet falen; 5. Het geheugen bestaat uit plaatjes; 6. Roep met externe prikkels doelgerichte bewegingen op; 7. Mensen met dementie kunnen emoties niet meer bedwingen; 8. Er is veel behoefte aan dutjes.

Nederland als pionier

Nederland is een pionier op het gebied van dementiezorg, schreef The New York Times in 2018. Volgens Robbert Huijsman, hoogleraar Management & Organisatie van Ouderenzorg aan de Erasmus Universiteit, is dat terecht, zegt hij in NRC. “Andere landen zijn misschien wat verder als het gaat om medisch-specialistische technieken en diagnostiek. Maar in Nederland kijken we naar het geheel: naar de sociale consequenties, het welzijn, naar verschillende gedragscomponenten.”

Rustgevende omgeving

Zorginstellingen hier vallen niet terug op medicatie en bedrust, maar richten zich steeds meer op het creëren van een rustgevende omgeving. Alles om herkenning, troost en comfort te bieden. Huijsman benadrukt in NRC: dementiezorg is nog een complexe puzzel. De individuele puzzelstukjes zijn bekend, maar het blijft lastig ze op elkaar aan te sluiten. “De kennis op het gebied van welzijn, de zorg en technologie moet beter worden geïntegreerd om tot oplossingen te komen. Daar ligt onze grote uitdaging.”