Misschien hoort alzheimer wel bij ouder worden

Mensen met dementie waren vroeger kinds, seniel, een beetje gek. De kentering in het denken kwam in 1984, met een talkshow op tv onder leiding van Koos Postema. In datzelfde jaar werd de vereniging Alzheimer Nederland opgericht.

Tegenwoordig heet dementie ‘volksziekte nummer één’ of, nog onheilspellender, ‘de epidemie van de 21ste eeuw’. “Een op de vijf mensen krijgt naar verwachting de diagnose”, zegt Anne-Mei The (bijzonder hoogleraar langdurige zorg en sociale benadering dementie aan de VU) in NRC. Maar dementie was niet altijd een epidemie.  “Lange tijd is het beschouwd als een kleine ziekte.”

Ooit medische oplossing?

Op dit moment telt Nederland een krappe driehonderdduizend mensen met dementie – naar schatting zeventig procent van hen heeft de ziekte van Alzheimer. Beter worden ze niet – The vraagt zich zelfs af of er ooit een medische oplossing voor de ziekte komt. “Misschien hoort het ook wel bij het ouder worden.”

Kijken naar wat nog wel kan

The maakt zich daarom sterk voor een andere benadering van dementie: gericht op de mens in plaats van op de patiënt, op de binnen- en buitenwereld in plaats van op het ziektebeeld. Dat kan door te kijken wat iemand met dementie nog wel kan in plaats van wat niet.

Tijdens corona sneller achteruit

Ook Julie Meerveld van Alzheimer Nederland ziet daarin de oplossing, aldus NRC. Want er mag dan nog geen medicatie zijn, we kunnen er wel voor zorgen dat dementie minder hard voortschrijdt. “We zagen het tijdens corona. Toen mensen met dementie niemand meer zagen, ging hun toestand sneller achteruit.”

Vertrouwde omgeving

Het is belangrijk dat mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en zo lang mogelijk meedoen, zeggen ze bij Alzheimer Nederland. Daartoe moeten zorgvisies worden ontwikkeld, woningen worden gebouwd, buurten dementievriendelijk worden en ontmoetingsplekken worden gecreëerd.