Thuisverpleegkundige zes minuten per patiënt

Willen we voorkomen dat alles op termijn vastloopt, dan zullen we beter moeten zorgen voor zorg.

Dat schrijft Lynn Berger, auteur van het op 12 juli verschijnende boek ‘Zorg – Een betere kijk op de mens’, in de Volkskrant.

Het loopt anders dan gedacht

Een thuisverpleegkundige vertelde Berger dat ze tijdens een avonddienst van vier uur tweeëntwintig patiënten moet bezoeken en 50 kilometer moet reizen. ‘Dan hou ik zes minuten per patiënt over’, zei ze. ‘Ik kan een wond verzorgen, helpen kousen aan- of uittrekken. Maar zorgen heeft ook een emotionele component – iemand troosten, een praatje maken. Dat kost tijd, en die tijd is er niet.’ Haar rooster was op de minuut nauwkeurig vastgesteld: ‘Maar het is een wetmatigheid in de zorg dat dingen meestal anders lopen dan gedacht.’

Minder mantelzorgers

Een manier om het gat tussen de vraag naar professionele zorg en het aanbod te verkleinen: laat mantelzorgers taken overnemen van professionals, schrijft Berger in de Volkskrant. Maar doordat er verhoudingsgewijs steeds meer ouderen en steeds minder jongeren zijn, zal het aantal beschikbare mantelzorgers per 85-plusser volgens de SER afnemen van ongeveer vijftien in 2015 naar nog maar zes in 2040.

Naar het onbetaalde domein

Geen rooskleurig vooruitzicht, constateert Berger in de Volkskrant, want nu al worstelen veel mantelzorgers met de combinatie van betaald werk en onbetaalde zorgarbeid: Wie voor een ander zorgt moet ook zélf worden verzorgd. Als je mensen wel een extra zorgtaak geeft maar niet de middelen om aan die zorgtaak te voldoen (bijvoorbeeld via een ruimhartig, betaald zorgverlof en behoud van sociale zekerheden), heb je het probleem niet opgelost. Je hebt het slechts verplaatst, naar het onbetaalde domein.