Ouderenzorg drastisch op de schop

Om verschraling van de ouderenzorg tegen te gaan, is meer slimme technologie en zorg op afstand nodig.

Ook moeten er 50.000 speciale woningen bij komen voor senioren die zorg nodig hebben. Daarnaast wordt de norm van twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners losgelaten. Dat staat volgens het AD in de plannen die minister Conny Helder vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Teruggeven van leven

Is de boodschap van de minister niet gewoon: de ouderenzorg wordt schraler, door personeelsgebrek, door het dalend aantal mantelzorgers. Helder: “Ik gebruik liever niet dat woord, sommige mensen worden daar angstig van. Maar het wordt wel anders. Mensen moeten er zelf over nadenken: wat als ik ouder ben? Ik wil het ook niet hebben over het afnemen van zorg, maar over het teruggeven van leven. Dat kan, door als thuiszorg niet te vragen ‘wat kunnen we voor u doen’, maar ‘hoe kunnen we u helpen het zelf te doen’.”

Minder douchen

Is het ouderwets om te zeggen ‘douchen is wel zo fijn en hygiënisch’? De minister in het AD:”Wij zijn geen 93, hè. Mensen op die leeftijd kijken er echt anders naar, die zijn daar niet altijd blij mee.” Helder wil “dit voorbeeld niet tot standaard maken, het gaat me om de bredere trend: medicatie uitreiken met technische hulp werkt, beeldbellen helpt, valpreventie werkt, net als een luier met sensor die een seintje geeft als verschonen nodig is.’

Niet bang zijn voor de toekomst

Begrijpt de minister dat mensen, met alle doemscenario’s over tekorten, soms bang zijn om oud te worden? Helder in het AD: “Zeker, en dat voel ik ook echt. Ik wil niet alleen maar über-positief zijn, zo van ‘met technologie komt alles goed’. Het wordt hard werken, en het zal schuren. Maar we komen er echt met elkaar, daarvan ben ik overtuigd. Ik ben zelf 63, sta volop in het leven, maar ook voor mij komt een moment dat ik dingen niet meer kan. Daar moeten we minder bang voor zijn. Ik gun ons dat we niet bang zijn voor de toekomst.”