Senioren Journaal van vrijdag 31 maart

Erfrechtadvocaten zien veel ‘akelige zaken’

Erfgenamen die aankloppen voor juridische hulp omdat er dubieuze uitgaven zijn gedaan van de rekening van hun overleden ouder: erfrechtspecialisten zien steeds meer van dit soort zaken.

Strengere medische eisen rijbewijs

De Europese Unie heeft voor het rijbewijs plannen die strengere eisen inhouden voor automobilisten op leeftijd. De minimale medische eisen waaraan een iemand moet voldoen om een rijbewijs te krijgen of te laten verlengen flink uitgebreid.

Ombudsman tikt pensioenfondsen op de vingers

Informatie van pensioenfondsen over de hoogte van een pensioen klopt niet altijd. Mensen komen dan voor onaangename verrassingen te staan, zegt de ombudsman pensioenen. Hij hekelt de juridische benadering.

Nieuw type woongemeenschap

Op de 3e verdieping van De Lunette in Zutphen start Sensire een nieuwe, kleinschalige woongemeenschap. “Samen met familie, naasten en samenwerkers wordt invulling gegeven aan het leven, wonen en zorg.”

Vitaal en gezond oud in Stichtse Vecht

“Onze droom is dat onze gemeente uitgroeit tot een blue zone. Dat wil zeggen een plek waar mensen een gemeenschap vormen en vitaal en gezond oud worden.” Dat klonk op de Lenteborrel van Seniorenraad Stichtse Vecht.

Met de Leefconsulent op de Duofiets

“Een duofiets is erg geschikt om samen van de omgeving te genieten en ondertussen in gesprek te gaan”, aldus Leef3.nu.  Zo’n gesprek kan bijvoorbeeld gaan over ‘hoe u het leven thuis ervaart en hoe u alles regelt’.

Een voogdij voor toekomstige generaties

Waarom hebben wij nog geen voogdij voor toekomstige generaties hebben geïntroduceerd in ons politiek bestel? Te denken is aan een instituut met een bindend mandaat om de belangen van toekomstige generaties te behartigen.

Met dementie de Matthäus Passion zingen

‘In mijn eentje zingen is wel aardig, maar als ik met anderen meezing voel ik mij een deel van de mensheid”, zegt een 85-jarige Delftenaar met dementie. Met het Participatiekoor zingt hij de Matthäus Passion.

Medische hulpmiddelen weer via apotheek?

Het CDA en de SP vragen minister Kuipers om te verkennen of de verstrekking van incontinentie-, stoma- en verbandmaterialen aan patiënten weer door de apotheker kan plaatsvinden. Volgende week dinsdag wordt erover gestemd.

Geen verspillend leven

“Als 75-plussers hebben we ons aangemeld als sympathisant van Grootouders voor het Klimaat”, schrijft een Trouw-lezer. Ze hebben een belangrijk deel van hun leven niet erg klimaatbewust geleefd. “Maar beter laat dan nooit.”

Digitale transformatie ouderenzorg

“Er kan veel, maar het is niet altijd even makkelijk. Digitalisering in de zorg is nou eenmaal een complex onderwerp.” Brancheorganisatie ouderenzorg ActiZ lanceert het e-magazine ‘Leiding geven aan de digitale transformatie’.

Stikstof leidt tot zorgboerderij

Vanwege de stikstofproblematiek gooit een boerenfamilie in Emmer-Compascuum het over een andere boeg: naast het melkveebedrijf beginnen zij een zorgboerderij (voor ouderen met geheugenproblemen) en komen er 14 camperplaatsen.

Steeds meer familievetes rond uitvaart

Een stiefmoeder die de hele uitvaart naar zich toetrekt, een ex die niet welkom is: uitvaartverzorgers hebben steeds vaker te maken met familievetes. “Er is tegenwoordig bijna geen familie meer waar niets speelt.”

Goudse senioren maken dansvoorstelling

Tegen eenzaamheid is de Goudse Schouwburg dit jaar gestart met het nieuwe project Gouden Dans, speciaal voor ouderen. Senioren dansen samen de Danzon, een Cubaanse dansstijl.

Samenwerking ouderenzorg Amsterdam

In Amsterdam werken organisaties van ouderenzorg nauw samen om de verpleeghuiszorg te verbeteren. De publicatie ‘Samenwerken aan een toekomstbestendige ouderenzorg in Amsterdam’ geeft een overzicht.