Erfrechtadvocaten zien veel ‘akelige zaken’

Erfgenamen die aankloppen voor juridische hulp omdat er dubieuze uitgaven zijn gedaan van de rekening van hun overleden ouder: erfrechtspecialisten zien volgens het AD steeds meer van dit soort zaken.

De ‘vriendelijke’ buurvrouw die wekelijks met de pinpas van moeder boodschappen haalt of een van de kinderen die geld gebruikt voor etentjes, uitjes of cadeaus. Erfrechtadvocaat Tim Fluitman, tevens voorzitter van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (Vean), komt heel wat ‘akelige zaken’ tegen, waarbij blijkt dat moeder of vader financieel misleid is. “Soms zijn er schrikbarend hoge bedragen van de rekening gehaald.”

Harde cijfers ontbreken

Familie komt er vaak pas achter na het overlijden, bijvoorbeeld als nabestaanden de bankafschriften doornemen, zegt Irene Gorissen, advocaat erfrecht bij juridisch dienstverlener DAS. De erfrechtexperts zeggen de laatste tijd vaker van dit soort zaken binnen te krijgen, maar harde cijfers ontbreken. Het komt bijvoorbeeld niet altijd tot een rechtszaak en niet alle rechtspraak wordt gepubliceerd, maar ook angst of schaamte kan er een rol bij spelen dat zoiets niet wordt gemeld. Ook Stichting Achmea Rechtsbijstand signaleert volgens het AD een toename van deze zaken.

Schemergebied

Vaak is er sprake van een schemergebied. “De verhoudingen tussen erfgenamen kunnen soms een rol spelen; bijvoorbeeld als een broer en zus ruzie hebben met een andere zus. Alles bij elkaar maakt dat het complex om te bepalen of het echt om financieel misbruik van ouderen gaat”, stelt Petra van der Voort-Keuvelaar van Stichting Achmea Rechtsbijstand.

Bankzaken steeds lastiger

De experts verwachten dat het aantal van dit soort zaken de komende jaren zal toenemen. Stichting Achmea Rechtsbijstand wijst in het AD ook op deze reden: steeds meer bankkantoren zijn gesloten, mensen worden ouder en het technische deel van bankieren (pincodes en inloggegevens onthouden) wordt steeds lastiger voor oudere mensen.