Senioren Journaal van woensdag 26 oktober

Een hotel is er niets bij

Een hotel is niets vergeleken bij het super-de-luxe woningcomplex voor welgestelde 55-plussers op de plaats van de vroegere Valerius-kliniek in Amsterdam-Zuid. Miljoenen euro’s zijn er gemoeid met de aankoop van de appartementen, die behoorlijk ruim zijn: vanaf 170 vierkante meter tot 450 vierkante meter.

Mantelzorger als kip met gouden eieren

Ze houden hun hart vast bij belangenorganisatie Mantelzorgelijk: Het Integraal Zorgakkoord voorspelt een toekomst waarin nóg vaker en intensiever een beroep op mantelzorg wordt gedaan. Als daar voor mantelzorgers niets tegenover staat, zullen zij vaker uitvallen. “Mantelzorg wordt steeds meer een vorm van emotionele chantage”, zegt bestuurslid Margreet van der Voort in nieuwsbrief De Eerstelijns.

Geheimzinnig getalm rondom oversterfte

In het eerste halfjaar van 2022 stierven zesduizend meer mensen dan berekend was. Telegraaf-columnist Leon de Winter: Vraag ik te veel als ik wil weten waarom Ernst Kuipers geen aanstalten lijkt te maken de oorzaak van het overlijden van vele duizenden medeburgers op te helderen?

Knarrenhof zoekt knar, met spoed!

Na jaren geduldig wachten op een plekje is er plotsklaps zicht op een echt senioren-woonhofje in Enschede. Maar dan moeten die senioren wel deze week aanhaken: de corporatie wil uiterlijk vrijdag weten hoeveel mensen er mee willen doen. “Een prachtige kans. Je zou komend jaar al in een hofje kunnen wonen.”

Evenwichtige voeding 7,04 euro per dag

Een evenwichtige voeding kost voor een volwassen man gemiddeld 7,47 euro per dag, berekende het Nibud (prijspeil juli 2022) volgens een AD-artikel over koken en kopen met de hand op de knip. Voor senioren is dat 7,04 euro, gevolgd door een volwassen vrouw (€6,69) en kinderen (€3,82 tot €6,16).

Gezamenlijke intake zorg en welzijn

Samenwerkende zorgorganisaties in de regio Apeldoorn/ Zutphen presenteerden samen met welzijnsorganisaties het programma Langer Zelfstandig. “Samenwerken krijgt in de praktijk vorm door bijvoorbeeld het intakegesprek door zorg en welzijn gezamenlijk te voeren.” De nadruk ligt op ‘het ondersteunen en het verlenen van zorg om de zelfstandigheid van ouderen te verstevigen en te verhogen’.

Bureaucratie bijt zichzelf in de staart

Als mantelzorger heeft Yolande de Kok de bureaucratie in al haar weerzinwekkende details leren kennen, blogt zij bij Medisch Contact. Zij beschrijft voorbeelden van een kwaadaardige vorm (zoals de problemen die je tegenkomt ondanks een notariële volmacht) waarbij de bureaucratie zichzelf in de staart bijt en een administratieve taak niet kan worden uitgevoerd.

FNV oudemannenclub? Echt niet!

Het zijn zware tijden, maar vakbond FNV merkt nu ook een positief effect van de crisis. De bond zag vorige maand ineens ‘een hele dikke plus’ in zijn ledenaantal, meldt Trouw. Een 24-jarige die net lid is geworden, zegt op de vraag of de FNV een oudemannenclub is: Echt niet! “Mijn indruk van de FNV is dat het juist een leuke, jonge en gemixte club van harde werkers is.”

Soort van kamperen in de eerste lijn

“Voor hen die kwetsbaar worden is het verpleeghuis een ideale situatie, daar zijn de voorzieningen goed op elkaar afgestemd. In de eerste lijn is dat niet altijd het geval, wat soms leidt tot schrijnende situaties. Dat vraagt om proactief en verbindend samenwerken’, zegt een specialist ouderengeneeskunde van Amstelring. ‘Het is een soort van kamperen, improviseren en interacteren.’

Certificaat maatschappelijke diensttijd

Zes jongeren, die hun Maatschappelijke Diensttijdtraject bij MDT CREW afgerond hebben, kregen hun MDT-certificaat uitgereikt. Ook de wethouder was aanwezig en noemde volgens de Nieuwe Meerbode “deze jongeren een voorbeeld voor alle Rondeveners”. Een van de deelnemers ondersteunde bij bijvoorbeeld bij Uithoorn voor Elkaar de ontmoetingsgroepen voor ouderen met (beginnende) dementie.

Steun voor Community Care Worker

Steeds vaker organiseren lokale groepen vrijwilligers zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen in hun buurt. Het Europese Community Care Worker project heeft tot doel het werk van de coördinatoren van de community initiatieven te ondersteunen en te professionaliseren. Uit Nederland is hierbij betrokken Stichting Gouden Dagen, die samen met een netwerk aan zorginstellingen en buurthuizen werkt aan een betere kwaliteit van het leven voor ouderen.

Speeddate voor senioren

Relatiebemiddelingsbureau Dating Oost houdt woensdagmiddag 2 november een speeddate voor alleenstaande senioren (doelgroep 63-75 jaar). “Tijdens korte gesprekjes van 7 à 8 minuten meerdere alleenstaande senioren ontmoeten die ook serieus weer op zoek zijn naar een vriend/in of eventueel liefdevolle relatie”, meldt De Brug Nijmegen.

In de wijkagenda: zelfstandig thuis

Samen met inwoners en partners kijkt de gemeente Tilburg wat voor opgaven, plannen en ideeën er zijn voor een dorp of een wijk. Die ideeën en wie wat wanneer gaat doen staan in de wijkagenda. Welke onderwerpen voorbij komen in de wijkagenda’s? Eerste voorbeeld: Wat voor maatregelen er genomen moeten worden om inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen.

Keihard gepakt door anti-ouderenbeleid

“Minister Kaag moet wél een hekel hebben aan ouderen, denk ik zo”,aldus de schrijver de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. “Zij die tijdens hun werkzame leven nuttig zijn geweest voor de economie worden keihard gepakt door Kaag en haar anti-ouderenbeleid. Iedere keer als je denkt dat de bodem in zicht is, heeft de overheid weer iets anders bedacht om ouderen te schofferen.”