Senioren Journaal van vrijdag 25 augustus

Met radar ouderen in de gaten houden

Zijn Artificial Intelligence en sensortechnologie de oplossing voor de druk op de zorg? Dat onderzoeken twee ondernemers uit Beilen. Met behulp van radars kunnen zij op afstand ouderen in de gaten houden en zo de zorg assisteren.

Normale fiets, je lijf heeft het nodig

‘Gemak dient de mens, maar dit gemak vernielt de mens’, wordt gezegd over de e-bike. “Als je gewoon kan trappen, dan koester je je lijf als je zelf fietst. Je lijf heeft deze inspanning nodig.”

De zomerschool zit er weer op

Overal in het land zijn de afgelopen weken zomeractiviteiten georganiseerd. Zoals in Heusden, met een Zomerschool met 1.400 inschrijvingen. Met bij de workshop koken opvallend veel mannen. “Beide dagen was het fifty-fifty.”

Theaterstuk helpt omgaan met dementie

Om de wereld van dementie inzichtelijk en hanteerbaar te maken, is Dag Mama en Dag Mama 2 in het leven geroepen: negentien jaar zorgervaring, tien jaar wetenschappelijk onderzoek en dertien jaar mantelzorg vervat in muziektheater.

Te oud voor Hilversum

Bestaat er in Hilversum een boek met daarin de namen van oudere artiesten die niet meer gedraaid mogen worden? Leeftijdsdiscriminatie?  “Waarom horen we de nieuwe opnamen van Ben Cramer niet?”

VR maakt van fysiotherapie een spelletje

Eindeloze herhaling. Dat is dodelijk saai, zelfs als je weet dat het goed voor je is. Zo ook fysiotherapie. Maar het behulp van virtual reality (VR) kan er een spelletje van worden gemaakt.

Wat gaat er veranderen in het pensioen

Wat gaat de Wet Toekomst Pensioenen voor u betekenen? In het webinar ‘Pensioen – wat gaat er veranderen’ op 14 september geven experts van vakbond, werkgevers en ouderenbond uitleg.

Met geluid en muziek de juiste snaar raken

In het Flevohuis maakt Andy Bruce tracks (een soort podcast) waarin hij de stemmen van naasten, bekende geluiden en muziek tot een geheel maakt waar de bewoners zich heel fijn bij voelen. “Heel mooi om te zien hoe hij met geluid en muziek de juiste snaar weet te raken.”

Present helpt mensen helpen

Veel mensen hebben hulp nodig, anderen willen hulp bieden. Hoe krijg je die bij elkaar? Daar zorgt Stichting Present voor. Die koppelt vrijwilligers aan projecten waarmee ze mensen heel blij maken.

Pensioen in cijfers

Met onder meer een overzicht ‘Pensioen in cijfers’ is deze week de publiekscampagne over de Wet toekomst pensioenen van start gegaan. “In 2023 ligt de focus op het ontkrachten van mythes rondom pensioen.”