VR maakt van fysiotherapie een spelletje

Eindeloze herhaling. Dat is dodelijk saai, zelfs als je weet dat het goed voor je is. Zo ook fysiotherapie. Maar het behulp van virtual reality (VR) kan er een spelletje van worden gemaakt, zo meldt de Telegraaf.

“Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen thuis niet oefent”, zeggen ze bij inMotion VR, dat onder meer de app Corpus VR ontwikkelt die fysiotherapie leuker moet maken. “In veel gevallen bevestigt de oefentherapie hun klacht in de vorm van pijn. Het is moeilijk vol te houden en niet leuk. Dus doen ze het niet.”

Sneller en beter

Dat is een probleem want wie meer oefent, herstelt sneller en ook beter. “Met VR worden patiënten op een positieve manier uitgedaagd. Wij merken dat in de mate waarin mensen hun therapie volgen. In plaats van dat driekwart dat niet doet, wordt het 80% wél. Al moet er wel nog meer onderzoek naar worden gedaan.”

VR-headset of speciale bril

Patiënten kunnen hun oefeningen thuis doen met een VR-headset of met een speciale bril en de smartphone, aldus de Telegraaf. De fysiotherapeut krijgt via de app resultaten opgestuurd en kan zo zien wat de patiënt heeft gedaan en hoe lang. “De therapeut kan dan weer via de app die is gekoppeld aan de VR-headset op afstand coachen.”