Senioren Journaal 25 april 2023

Vitaal ouder worden is zo gek nog niet

Vorige week is het boek ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’ uitgekomen. Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet schreef het samen met 170 ouderen en 65 collega’s. Het boek gaat over alles wat maar met ouder worden te maken heeft; het functioneren van het lichaam, medische klachten, preventie, medicatie, welzijn en zingeving.

Hoe 75-plusser woonboerderij verduurzaamt

Sinds 2022 biedt het Nationaal Warmtefonds ook aan 75+-ers mogelijkheden om de verduurzaming te financieren. Arie van Tuinberg uit Easterwâlde dacht bij verduurzaming altijd aan iets voor volgende bewoners. Tot de energieprijzen enorm stegen.

Weer meer mensen overleden door val

Vorig jaar stierven 6300 Nederlanders door een val, bijna duizend mensen meer dan in 2021. Waarschijnlijk woonde meer dan de helft in een verpleeghuis. “Ook als we rekening houden met het toenemend aantal ouderen zien we in die groep een stijging van het aantal mensen dat valt.”

Oversterfte blijft een mysterie

Er was een griepgolf, en er was corona. Maar ook als die zaken worden meegerekend, zijn er vorig jaar nog altijd bijna zesduizend Nederlanders méér overleden dan verwacht.

Waar woont u als u 80 bent?

Die vraag stond centraal tijdens het symposium Wonen en ouder worden in Provincie Drenthe. Een dag met o.a. inwonersinitiatieven,  zorgtechnologie , voorbereiden op de laatste levensfase en positieve gezondheid.

Een tuin om niet te vergeten

In de Tuin van de Vergeten Groenten in Schiebroek steken mensen met dementie de handen in het groen. ‘Hier zijn ze actief en hebben contact met anderen’, aldus de initiatiefnemer. ‘Dé manier om langer thuis te kunnen wonen.’

Bij miljonairs veel pensionado’s

Ruim 60 procent van de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens had in 2021 werk als voornaamste inkomensbron, meldt het CBS over het stijgende aantal miljonairs. De andere waren voor het overgrote deel met pensioen.

Doorstroming blijft lastig

300 gesprekken en 32 verhuizingen. Dat is wat een seniorenmakelaar in Assen in één jaar heeft bereikt. Zij merkt dat er zeker behoefte is aan doorstroming bij senioren, alleen zijn er op dit moment te weinig passende woningen.

Digitale vaardigheden aanjagen

De Europese Commissie roept lidstaten op meer werk te maken van digitale vaardigheden bij hun burgers. Brussel ziet hier ook een verantwoordelijkheid voor gemeenten, die het dichtst staan bij o.a. oudere mensen die ook zorg nodig hebben.

Rijvaardigheidstest graag dichterbij

Terneuzen wil het praktijkexamen rijvaardigheid voor senioren terug in Zeeuws-Vlaanderen. De gemeenteraad nam unaniem een motie aan en wijst naar Winschoten, waar de afstanden kleiner zijn.

Wat vinden ouderen met heupfractuur belangrijk

Voor kwetsbare ouderen die met een heupfractuur op de Spoedeisende Hulp belanden, is opereren niet altijd de beste behandeling. Het is belangrijk om eerst in gesprek te gaan over doelen van de behandeling.

Toekomstgerichte dementiezorg

De deelnemers van het Kennisnetwerk Dementie versterken hun samenwerking en richt zich op toekomstgerichte dementiezorg. Dit jaar ligt de focus op zelfredzaamheid in relatie tot informele zorg en dementie in de thuissituatie.

Fiets Veiligheid voorop bij Doortrappen

De eerste aflevering van Doortrappen in Roosendaal was een groot succes, zo meldt de KBO in deze gemeente.  Met verwijzing naar de berichten over het stijgende aantal verkeersdoden onder fietsers van 75+, was de conclusie dat het evenement naadloos aansloot  op de noodzaak om senioren attent te maken op de gevaren bij verkeerssituaties, hun snelheid en de noodzaak van een helm.

De kracht van muziek bij dementie

Het OdenseHuisOrkest brengt mensen met geheugenproblemen bij elkaar. Het draait er om samen muziek maken, elkaar ontmoeten en ontdekken wat je nog kan met muziek. In de nieuwe – vierdelige – podcastserie “Hey Goedemiddag” hoor je de verhalen van de deelnemers, buurtbewoners en muziekvrijwilligers.

Olga doet stap opzij

Olga Commandeur (64) stopt met het tv-programma Nederland in Beweging, meldt het AD. De presentatrice verzorgde in 23 jaar zo’n 4500 uitzendingen. Het programma wordt sinds 2008 bij Omroep MAX uitgezonden.