Senioren Journaal van maandag 24 april

Geen dagbesteding maar vrijwilligerswerk

Tientallen ouderen met dementie steken sinds anderhalf jaar de handen uit de mouwen in de gemeente Zeist. Als vrijwilliger helpen ze onder meer in de plaatselijke bibliotheek.

Trouwshow voor senioren

Dennis van der Geest gaat voor SBS6 een nieuwe tv-show presenteren. In het programma stappen senioren in het huwelijksbootje. ‘Na je 70e trouwen met je grote liefde? Het kan!’

De ene 85-jarige is de andere niet

Patiëntprofielen mogen niet alleen gebaseerd zijn op leeftijd, zegt de vertrekkend directeur van Patiëntenfederatie Nederland. “De ene 85-jarige is de andere niet.”

Problemen met apps soms al net boven de 50

Voor ouderen zou de overgang naar digitale koopzegels lastig kunnen zijn, denkt retaildeskundige prof. Cor Molenaar. “Zij hebben toch wat meer problemen met apps. Die weerstand begint al bij sommige mensen net boven de vijftig.”

Bij orthopeed sneller aan de beurt

Patiënten hoeven minder lang op een ingreep te wachten dan voorheen. Ziekenhuizen zien bij bijvoorbeeld orthopedie de wachtlijsten slinken. Het lukt ze om meer patiënten in dezelfde tijd te helpen.

Uitstel dreigt voor pensioenbedrag ineens

Een van de leukste onderdelen van het nieuwe pensioenstelsel is het ‘bedrag ineens’ (naar keuze eenmalig aan het begin 10% opnemen van het totaal bij elkaar gespaarde pensioen). Twijfelachtig is of invoering per 1 januari 2024 haalbaar is.

Vaccinatiecampagne gordelroos

Een vaccinatiecampagne tegen gordelroos staat de komende jaren op het programma, waarbij eerst alle zestigjarigen en daarna alle zestigplussers een inenting kunnen krijgen.

Steeds weer nieuwe babbeltrucs

Ouderenbond ANBO maakt zich druk om babbeltrucs bij senioren die daardoor gedupeerd kunnen worden voor duizenden euro’s. Er komen steeds weer nieuwe trucs op, aangepast op de actualiteit (zoals nu rond de rookmelders).

Zorgeloos op reis

Twee gepensioneerden willen een jaar door Afrika reizen met hun camper. Maar van de gemeente een briefadres krijgen gaat moeizaam. Na tussenkomst van de Nationale Ombudsman kunnen ze toch met een gerust hart op reis.

Waar we mee moeten stoppen in de zorg

In de zorg komen er altijd alleen maar dingen bij. We moeten het daarom hebben over waar we mee gaan stoppen, schrijft Marcel Canoy in een top-5. Bijvoorbeeld: Iets zorg noemen wat geen zorg is (of moet zijn).

Silver Empowerment

Vergrijzing en veroudering zien als kracht in plaats van als verval en kwetsbaarheid. Dat is de boodschap van het nieuw gepubliceerde boek Silver Empowerment over manieren om de zelfredzaamheid van ouderen te verbeteren.

65-plussers waardevolle werknemers

Gert Sturre begon in 2012 een uitzendonderneming voor 65-plussers. De impact daarvan blijkt groot en niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook op het leven van senioren: door aan het arbeidsproces deel te nemen, blijven zij langer vitaal.

Inspiratiedagen ledenwerving

KBO Zuid-Holland organiseert voor alle afdelingen inspiratiedagen voor ledenwerving. Om afdelingen te ondersteunen bij publiciteit en ledenwerving organiseerde KBO Zuid-Holland een pilot.

Manifest ouderenbonden Zuidplas

Het SamenwerkingsVerband Ouderenbelangen Zuidplas heeft een manifest aangeboden aan het college van B&W. De ouderenbonden willen goed openbaar vervoer, niet te hoge bouw, een Knarrenhof en een niet te lage parkeernorm.

Noodfonds Energie verlengen

Nog een week en dan stopt het Noodfonds Energie. Dagelijks komen er nog tientallen aanvragen binnen en daarom pleit ouderenbond ANBO voor een verlenging van de aanvraagtermijn.