Chronische pijn door gordelroos

Een vaccinatiecampagne tegen gordelroos staat de komende jaren op het programma, waarbij eerst alle zestigjarigen en daarna alle zestigplussers een inenting kunnen krijgen. De Telegraaf bericht hierover.

Gordelroos wordt door een virusinfectie veroorzaakt. Met name zestigplussers krijgen er mee te maken. Vaak ontstaan pijnlijke en jeukende rode vlekjes en blaasjes op de huid, meestal aan één zijde van het lichaam in de vorm van een ’gordel’ langs of om de romp. Driekwart van de mensen geneest binnen enkele weken vanzelf, maar een kwart houdt langere tijd of zelfs levenslang ernstige complicaties, zoals zenuwpijn. Dit zijn ongeveer 800.000 mensen.

Nu nog op eigen kosten

De GGD hoopt volgend voorjaar met de vaccinatiecampagne te beginnen, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft volgens de Telegraaf de financiën nog niet rond. Sinds 2020 is een vaccin tegen gordelroos beschikbaar, maar Nederlanders kunnen dit alleen nog op eigen kosten halen. Het doel is dus om de prik straks eerst alle 60-jarigen gratis aan te bieden en daarna alle 60-plussers en andere kwetsbaren.

Meer onderzoek naar pijnbehandeling

Voor de mensen die aan chronische (zenuw)pijn als gevolg van gordelroos lijden, komt de campagne te laat. Dr. Mienke Rijsdijk, medisch hoofd pijngeneeskunde in het UMC Utrecht, zegt in de Telegraaf dat er meer onderzoek naar pijnbehandeling moet komen. “Bij ons op de pijnpoli werken we aan onderdrukking van symptomen, bijvoorbeeld door de pijn met medicatie te dempen, met zogeheten neuromodulatie te overstemmen of de huid met een crème minder gevoelig te maken. Gelukkig loopt er een veelbelovend onderzoek naar een methode om helemaal van de pijn af te komen.”