Geen dagbesteding maar vrijwilligerswerk

Tientallen ouderen met dementie steken sinds anderhalf jaar de handen uit de mouwen in de gemeente Zeist. Als vrijwilliger helpen ze onder meer in de plaatselijke bibliotheek.

Door de vergrijzing neemt ook de vraag naar dagbesteding flink toe. Maar niet alle ouderen staan te popelen om daar naartoe te gaan. De 38-jarige Sarah Verkruijssen biedt met de stichting Naburen in Zeist daarom sinds twee jaar een alternatief. Ze helpt ouderen met dementie aan maatschappelijk vrijwilligerswerk. Daarbij krijgen zij vanuit de stichting de benodigde ondersteuning van professionals en jonge vrijwilligers.

Nieuwe generatie

“Ook mensen die dementie hebben, willen nog van betekenis zijn voor de maatschappij”, zegt Verkruijssen in de Telegraaf. Ze spreekt daarbij met name over de nieuwe generatie ouderen. In een vorige functie regelde ze de conventionele dagbesteding voor mensen met dementie. “Maar sommigen pasten daar gewoon niet. Zij wilden meer dan een hele dag knutselen of spelletjes doen aan tafel.” Ze besloot haar eigen stichting op te zetten. Want: “Mensen met deze ziekte hebben de samenleving nog zoveel te bieden.”

Mensen zoals jij en ik

De bibliotheek is maar al te blij met de gratis hulp. “Wij worden erdoor ontlast. En het ziet er hier nu veel netter uit.” Ook Debby Gerritsen, hoogleraar welbevinden in de langdurige zorg, toomt zich in de Telegraaf enthousiast. Ze is blij dat ouderen met dementie binnen deze stichting nog volop kunnen participeren in de samenleving. Daarnaast ziet ze nog een ander groot pluspunt: “Bezoekers van de bibliotheek komen zo op een laagdrempelige manier in contact met mensen met dementie. Dat kan bijdragen aan een positiever beeld over hen. Iedereen ziet: dit zijn gewoon mensen zoals jij en ik.”