Senioren Journaal van vrijdag 22 september

Traplift zoveel mogelijk tweedehands

Groninger gemeenten gaan voor trapliften in zee met een nieuwe leverancier. “Bij de aanbesteding heeft duurzaamheid een belangrijke rol gespeeld. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tweedehands trapliften.”

Bouw een soort Ikea-huisje

Focus niet op de bouw voor starters, maar op het realiseren van comfortabele woningen voor senioren, zegt een Twentse bouwer: patiobungalows met een flexibele kap. “Als een soort Ikea-huisje.”

Voor pensionado’s brutoloon netto uitkeren

Geef mensen met de pensioengerechtigde leeftijd de keus om geheel of gedeeltelijk door te werken, stelt een Parool-lezer voor. “En beloon die mensen daar ruimschoots voor, door het brutoloon netto uit te keren.”

Contact met buren afgenomen

Het wekelijks contact van ouderen met buren is in 2022 afgenomen vergeleken met tien jaar daarvoor. In 2022 had 69 procent wekelijks contact met hun buren, in 2012 was dit volgens het CBS nog 75 procent.

Maatschappelijke alliantie in Vaals

In Vaals gaan gemeente, woningcorporatie en ouderenzorg een maatschappelijke alliantie aan. ‘Via deze krachtenbundeling kunnen we flink investeren in de kwaliteit van wonen en leven voor ouderen.”

Voor doorstroming nu nog niets te bieden

“De huizenmarkt komt pas in beweging, als we bereid zijn met ouderen aan tafel te gaan zitten om te kijken wat ze nodig hebben, waar ze bang voor zijn en waar ze naar uitkijken.” Probeer de doelgroep van 60-plussers te begrijpen.

Acceptatie rollator neemt toe

“Mensen associëren een rollator vaak met oud zijn. Ze willen het zo lang mogelijk uitstellen”, zegt een ergotherapeut. “Maar als ze eenmaal een rollator hebben dan hoor ik heel vaak dat ze dat veel eerder hadden moeten doen.”

Synergie met senioren

Dat is het motto van een middag van de Innovatiewerkplaats Senioren bij Hanzehogeschool Groningen op 17 oktober: organiseren, onderzoek en innovatie voor welzijn en zorg door en met senioren.

Gratis gezond & fit test voor 55+

Inwoners van de gemeente Bronckhorst die 55 of ouder zijn kunnen deze week gratis testen hoe gezond en fit ze zijn. De tests worden uitgevoerd door een fysiotherapeut, een praktijkondersteuner van de huisarts en de beweegmakelaar van de gemeente.

Ik gun iedereen een beetje dementie

Overdenking op Wereld Alzheimer Dag: Een beetje dementie, dat gun ik ons allemaal eigenlijk wel: minder in het hoofd en meer in het hart. Dat zou ons goed doen en de wereld een stukje mooier maken.