Acceptatie rollator neemt toe

Over het algemeen komt een rollator in beeld bij ouderen vanaf een jaar of zeventig, maar ergotherapeut Nadine van de Kraats (gespecialiseerd in ouderen) ziet dat ook jongere mensen met een ziekte eerder een rollator accepteren, zegt zij in de Trouw-rubriek Het Consult in antwoord op een lezersvraag.

“Mensen associëren een rollator vaak met oud zijn. Ze willen het zo lang mogelijk uitstellen. ‘Ik ben toch niet oud’, zeggen ze dan. Maar als ze eenmaal een rollator hebben dan hoor ik heel vaak dat ze dat veel eerder hadden moeten doen.”

Zelfstandigheid behouden

Mensen kunnen met de rollator zelf boodschappen blijven doen of naar de kapper of huisarts. “Ze behouden hun zelfstandigheid.” Van de Kraats wijst er in Trouw op dat er verschillende rollators zijn voor verschillende doeleinden. Zo zijn sommige goed om binnen bijvoorbeeld thee en een boterham op mee te nemen, andere rollators kunnen weer ingeklapt worden om achter in de auto mee te nemen.

Vraag om hulp

Van de Kraats raadt in Trouw ouderen die zich onzeker voelen bij het lopen of bang zijn om te vallen aan om hulp te vragen. “Ga naar de huisarts. Een fysiotherapeut kan helpen om wat sterker te worden. Of schakel een ergotherapeut in om te kijken welke hulpmiddelen of handelingsgerichte trainingen nodig zijn om zelf naar de supermarkt te lopen. Hoe ouder we worden, hoe meer beweging nodig is om vitaal te blijven. Daarnaast speelt ook eenzaamheid een rol. Als je met een rollator wel naar het buurthuis durft, vooral doen.”