Senioren Journaal van woensdag 22 maart

Je oude ouders in huis

Vereniging Eigen Huis merkt een groeiende belangstelling voor woonvormen waarin zorg kan worden gecombineerd, zowel voor een partner als die van een kind voor de ouders of van vrienden voor elkaar. Banken zijn steeds meer bereid mee te denken.

Hulp voor wooninitiatieven

Collectieve wooninitiatieven kunnen de doorstroming verbeteren en de zorgvraag beperken. In de provincie Gelderland is er hulp van vier experts. “Het is bewezen dat mensen in een groep langer zelfstandig wonen.”

Gemeente helpt (aankomende) AOW’ers op weg

De gemeente Huizen heeft alle inwoners die dit jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken een brief gestuurd. Hierin wordt gewezen op mogelijkheden om een eventuele terugval in inkomen te voorkomen, of in ieder geval te dempen.

D66 Den Haag wil pensionado-pool

Een Haagse pool van gepensioneerden die nog wel zin hebben om één of meerdere dagen aan de slag te gaan. D66 Den Haag denkt dat de gemeente hier een voortrekkersrol in kan nemen.

Netwerk vergroten in eigen wijk

Er moet meer ruimte komen voor ouderen in de Leidse Merenwijk, om leeftijdsgenoten en gelijkgestemden te ontmoeten. Er zijn veel ouderen ’die hun netwerk willen vergroten.’

Sommige horeca wil gewoon geen 50-plussers

Het blijkt slecht gesteld met de akoestiek in veel Amsterdamse cafés en restaurants. Een aantal horecazaken in Amsterdam “wíl helemaal geen 50-plussers ontvangen. Door de slechte akoestiek ontstaat er een soort natuurlijke selectie.”

Ministers op bezoek bij WijkKliniek ouderen

Bij de WijkKliniek voor ouderen in Amsterdam-ZO  zijn oudere patiënten beter af dan in het ziekenhuis en het is ook nog eens goedkoper. De beide zorgministers kwamen op bezoek.

Politie helpt slachtoffers digitale oplichting

Bij een proef in Oost-Nederland zoekt de politie slachtoffers van digitale oplichting zo snel mogelijk thuis op. Om sporen vast te leggen, maar ook met hulp bij het doen van aangifte en bij het contact met de bank.

Rookmelder geeft geen veiligheid

Brandweer Kennemerland heeft in samenwerking met alle gemeenten in de regio het programma ‘Brandveilig Leven’ ontwikkeld. Ambassadeurs gaan op huisbezoek. “Een rookmelder geeft geen veiligheid”, is de boodschap.

Duurzame ouderengeneeskunde

De beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde houdt een voorjaarscongres met als thema: duurzame ouderengeneeskunde. “Van groene zorg tot duurzaam inzetbare dokters.”

Aftakeling komt later dan gedacht

Onderzoek van het UMC Utrecht toont aan dat onze hersenen later achteruitgaan dan tot nu toe werd gedacht. In plaats van na ons 25e levensjaar, gebeurt dat pas als we tussen de dertig en veertig jaar oud zijn.

Inspiratiewijzer dagactiviteiten dementie

Tuinieren op een buitenplaats, ervaringen uitwisselen in een Alzheimer Theehuis, of gewoon een middag wandelen in het bos: De inspiratiewijzer dagactiviteiten dementie voor gemeenten vernieuwd.

In april Gekleurd Grijs in Drenthe

In april zetten culturele instellingen en kunstenaars in Drenthe de deuren weer wagenwijd open voor de senioren in hun provincie.

Dorpsbijeenkomsten digitale weerbaarheid

‘Bankmedewerker aan de deur? Pas op, dan is het een fraudeur.’ Aan tegeltjeswijsheden (op sticker) ontbreekt het niet in bijeenkomsten Digitale Weerbaarheid Senioren.

Vroeger alles beter? Wel met ouderenzorg

“De seniorenwoningen en woongemeenschappen zijn de toekomst”, aldus AD’s ‘brief van de dag’. “Dat de ouderen die bij elkaar wonen elkaar kunnen ondersteunen en elkaar kunnen opzoeken.”

Onverwacht sociaal experiment in België

In België is er veel leegstand in zorgcentra. In het Waalse Vottem wonen tijdelijk gebutste kinderen bij eenzame ouderen. Het resultaat is een onverwacht sociaal experiment, met grote voordelen voor beide groepen.