Hulp voor wooninitiatieven

Collectieve wooninitiatieven kunnen de doorstroming verbeteren en de zorgvraag beperken.

“In onze mini-leerlijn Collectieve wooninitiatieven leerden 14 enthousiaste gemeenten meer over hoe ze groepen kunnen helpen samen woningen te bouwen”, aldus de provincie Gelderland. “We ondersteunen ook daarna, want deze vorm van wonen zorgt voor meer woningen, een gevarieerder woonaanbod en een fijne buurt.”

Je moet breder kijken

Deelnemers leerden ook wat collectieve wooninitiatieven opleveren. “Het is verleidelijk een rekensom te maken: wat kost het en hoeveel geld levert het op? Maar je moet breder kijken. Het kan een tussenstap zijn voor jongeren die na hun studie hun studentenkamer uit moeten. Ouderen zijn niet eenzaam omdat ze leeftijdsgenoten om zich heen hebben. Het is bewezen dat mensen in een groep langer zelfstandig wonen. En als zorg nodig is, is dat makkelijker te organiseren. Bovendien maakt bijvoorbeeld een gedeelde moestuin de hele buurt prettiger. Aan al die dingen kun je geen prijskaartje hangen.”

Expertteam Woningbouw

De provincie ziet graag dat meer inwoners hun eigen woningen en buurt bouwen. Gemeenten kunnen met hun vragen terecht bij het Expertteam Woningbouw van het Rijk. In 2023 betaalt het Rijk 2/3 van de kosten, en de provincie 1/3. “Nog geen vraag? Laat u dan inspireren door de nieuwe Gelderse handreiking Collectieve wooninitiatieven voor gemeenten.” Het Expertteam Woningbouw van het Rijk heeft 4 experts voor Gelderland: algemeen beleid, financiën, wonen en zorg, en juridische zaken.