Senioren Journaal van donderdag 22 juni

Gepensioneerde werkende is in opkomst

Gepensioneerden hebben allerlei redenen om weer te beginnen met werken als zzp’er. De een wil vooral bijverdienen, de ander mist collega’s, uitdaging of het weekendgevoel.

Zorgboerderij als alternatief verdienmodel

De Rabobank ziet de zorgboerderij als een reëel alternatief voor veel Nederlandse boeren. “We zien mooie voorbeelden van boerderijen waar ook dagactiviteiten zijn voor ouderen.”

Opsterland dertig pre-mantelzorgwoningen

Opsterland heeft binnen de met het Rijk en de provincie afgesloten Woondeal ruimte gekregen voor een pilot met dertig pre-mantelzorgwoningen. In de vastgestelde regeling gelden echter wel strenge eisen.

Succesvol ouder worden eenzijdig concept

“Zolang we vitaal ouder worden en zelfredzaam blijven, hebben we er geen moeite mee”, zegt hoogleraar Cees Hertogh, die afscheid nam bij UNO Amsterdam. “Anders wordt het, wanneer de gebreken zich melden. Dan staat de samenleving met de rug naar de ouderdom toe.”

Seniorvriendelijk Roermond pakt door

Met het programma Kiezen voor Kansen investeert Roermond miljoenen euro extra in het sociaal domein. “Daarmee gaat Roermond iets unieks doen dat een voorbeeld is voor vele gemeenten in Nederland.” Het gaat om doorpakken op bestaande initiatieven, waaronder Seniorvriendelijk Roermond.

Praten over de dood werkt bevrijdend

Een 82-jarige Vlissinger is een van de eerste Zeeuwen die zogeheten ACP-gesprekken heeft gevoerd, over zijn zorgwensen in de laatste levensfase. De Zeeuwse zorgorganisaties willen dat meer mensen dat gaan doen.

Weg met die zomerstop op gezelligheid

Eenzaamheid in de zomer? Roep bejaardenhuizen opnieuw tot leven waar ouderen lekker met elkaar activiteiten ondernemen, zorg voor leuke tv-programma’s  in de zomer en maak de zomerstop van buurthuizen en cursussen wat korter.

Meubelzorg kan verder groeien

Meubelzorg heeft zich verzekerd van een kapitaalinjectie waarmee het bedrijf verdere groei kan financieren. Bij Meubelzorg kan de consument de stoel naar eigen wens samenstellen en op maat laten maken.

Senioren en het zorgstelsel

Senioren Netwerk Nederland heeft de Tweede Kamer vier aanbevelingen gestuurd voor het zorgstelsel: tijdig (12 november) duidelijkheid over (on)gecontracteerde zorg; mondzorg voor 75+ en vitamine D terug in het basispakket; oplossing voor het geneesmiddelentekort; monitoring van eigen bijdragen voor zorg.

Stil drama in de ouderenzorg

Wanneer geven we toe dat er een stil drama aan het voltrekken is, is de vraag van een zorgbestuurder. “Noemen we (te)veel dingen zorg, waar er in andere landen andere benaderingen voor zijn?”

Toenemende populariteit anders wonen

De populariteit van nieuwe woonvormen zoals tiny houses, kangoeroewoningen, vakantiewoningen, zelfstandige seniorenwoningen en woningdelen neemt toe, meldt Aegon uit onderzoek.

AOW-uitkering moet snel eenvoudiger

De regels rond de AOW-uitkering moeten snel een stuk eenvoudiger worden, stelt de Sociale Verzekeringsbank. De AOW-wet is niet meer van deze tijd, omdat er tegenwoordig een grote verscheidenheid aan leefvormen is.

Woningsplitsen en -delen in kaart

Maar liefst een half miljoen woonruimtes komen erbij als er meer werk wordt gemaakt van woningsplitsen en -delen. Platform31 en BLG Wonen brachten het in kaart. “Bewoners kijken er vaker naar elkaar om dan de gemiddelde buur.”

Straks in drietraps-stapelbedden?

En oh ja, schrijft een Trouw-columnist naar aanleiding van de sombere berichten die hij leest over de dubbele vergrijzing: in de verpleeghuizen is ook gewoon geen plaats voor de ouderen van straks, of we moeten hen in drietraps-stapelbedden duwen.

Al die vinkjes, niemand wist van wie het moest

In Bodegraven schaffen wijkverpleegkundigen met de ‘Beter Laten Lijst’ allerlei handelingen af: die leken nuttig, maar kostten nodeloos tijd of waren zelfs schadelijk voor een patiënt. Al die vinkjes? “Niemand wist van wie het moest.”