Praten over de dood werkt bevrijdend

De 82-jarige Vlissinger Herman Goetheer is een van de eerste Zeeuwen die zogeheten ACP-gesprekken heeft gevoerd. Dat zijn gesprekken met hulpverleners over je zorgwensen in de laatste levensfase. De Zeeuwse zorgorganisaties willen dat meer mensen dat gaan doen. Goetheer kan het in ieder geval van harte aanbevelen, aldus Omroep Zeeland.

Fijn dat het is vastgelegd

Zolang hij (met uitgezaaide prostaatkanker) nog thuis kan wonen en zelf zijn boodschappen kan blijven doen, is Goetheer naar eigen zeggen gelukkig. “Maar er komt een moment wanneer het niet meer goed gaat en dan is het fijn dat ik vastgelegd heb wat ik wel wil en wat niet. Dat geeft rust. Daardoor weet ik: als het zover is, dan wordt er ook echt werk van gemaakt. Maar dat moment mag van mij nog heel lang wegblijven!”, zegt hij lachend.

Oproep van zorgsector

De afkorting ACP staat voor Advanced Care Planning. Het gaat om je zorgwensen in het laatste stadium van je leven. Zeeuwse zorgorganisaties, verenigd in de Zeeuwse Zorgcoalitie (ZZC), roepen alle Zeeuwen op om hierover na te denken en zulke gesprekken te voeren.

Erover praten werkt bevrijdend

De rust die deze gesprekken hem geven wenst Goetheer iedereen toe, vertelt hij tegen Omroep Zeeland. ¬†Daarom is hij blij dat de ZZC er meer aandacht voor vraagt en hij hoopt dan ook dat iedereen die stap zet. “We moeten het er met zijn allen veel meer over hebben. Openheid! De realiteit onder ogen zien. Niet ervan weglopen. Erover praten werkt bevrijdend, merk ik aan mezelf. Het is echt bevrijdend!”