Gepensioneerde werkende is in opkomst

Gepensioneerden hebben allerlei redenen om weer te beginnen met werken als zzp’er. De een wil vooral bijverdienen, de ander mist collega’s, uitdaging of het weekendgevoel, aldus een FD-reportage.

Het aantal ouderen dat na hun pensioen als zelfstandig ondernemer werkt, groeit. Begin 2018 stonden er nog 83.000 zzp’ers van 65 jaar of ouder ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), begin 2023 is dat aantal met maar liefst 55% gegroeid (129.000). Een deel van deze groep bestaat uit mensen die al zzp’er waren en blijven doorwerken na hun AOW-leeftijd. Daarnaast zijn er mensen die juist na hun pensioen een carrière als zzp’er beginnen. Doorwerken in loondienst gebeurt ook vaker. Maar de meeste 67-plussers met betaald werk zijn zelfstandige.

Meer dan welkom

Volgens Gerrit Jan Hamers (consultant bij detacheringsbedrijf Corparis en expert in bemiddeling van gepensioneerden) zijn gepensioneerden in krappe sectoren als de zorg gepensioneerden meer dan welkom. Maar ook in het onderwijs stijgt volgens het FD het aantal docenten dat zich na hun pensioen inschrijft om te werken als zzp’ers. Dat merkt Jan-Willem Duim, oprichter van Flexonderwijs.nl, een marktplaats voor zzp-docenten. ‘Ook de vraag neemt toe, want ze zijn enorm waardevol voor scholen’, zegt hij.

Onbeperkt bijverdienen

Na je pensioen mag je onbeperkt bijverdienen als zzp’er of in loondienst, het heeft volgens het FD geen invloed op de hoogte van je AOW of pensioenuitkering. Over het algemeen betalen zzp’ers van 65 jaar of ouder minder belasting dan jongere zelfstandigen. Het tarief van de eerste belastingschijf is namelijk een stuk lager voor mensen die de pensioenleeftijd zijn gepasseerd, omdat zij geen AOW-premie meer betalen.