Senioren Journaal van dinsdag 21 november

Hoogmoed om te denken: ik wil niet oud zijn

“We zijn niet zelfredzaam, al wordt ons nog zo vaak verteld dat we dat moeten zijn. We zijn niet de managers van ons eigen individuele leven.” Een gepensioneerd predikant als vrijwilliger in het verpleeghuis.

Waarom mijn buurman wel een camper?

‘Waarom kan mijn buurman wel die camper kopen?’ ‘Ja, hij heeft gekozen om in het oude stelsel te blijven en dat is beter uitgevallen.’ Een columnist beschrijft hoe het pensioenvoorstel van Pieter Omtzigt tot jaloezie leidt  en een recept is voor ongelukken.

Enquête haalt woonwensen 55-plussers op

In Son en Breugel moet een enquête, opgezet vanuit de Seniorenraad, een goed beeld geven van de woonwensen van 55-plussers. Zo’n 40 procent van de inwoners valt binnen de doelgroep.

Leg niet alles bij de ouderen neer

Starters helpen (en ook jezelf) met ruimte die over is in grote eengezinswoningen? “Veel ouderen zitten daar niet op te wachten. De kinderen zijn het huis uit. En dan zit je ineens met een wildvreemde waar je rekening mee moet houden.

Wonen met een plus in Rijswijk

Rijswijk Wonen, Welzijn Rijswijk en zorgorganisatie Florence ontwikkelden het concept Wonen met een plus. Het concept is het resultaat van samenwerking: “Zoek elkaar op en kijk samen naar de mogelijkheden binnen de gemeente.”

‘Studentenhuis’  voor senioren in trek

Het Thuishuis is een kleinschalige woonvorm voor alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen; een soort studentenhuis. In Woerden is er een flinke wachtlijst, volgend jaar gaat het Thuishuis in Reeuwijk open.

Heel Nederland verdient onze zorgbuurthuizen

In Oss heeft de SP met andere instanties een zorgbuurthuis opgezet. In een verkiezingsdebat kreeg de partij daarvoor complimenten. Maar van complimenten bouw je geen zorgbuurthuizen.

Vutters waren op hun 55e vrij om te sporten

Is ook dit van invloed voor de levensverwachting?: “De vutters  waren op hun 55e vrij om te sporten. Nu is het achter een bureau zitten tot ruim 67 jaar.”

Generatiepact vooral gunstig bij hoog salaris

Met een ‘generatiepact’ kunnen werknemers vanaf een bepaalde leeftijd minder gaan werken. In de praktijk profiteren vooral welgestelde ouderen van de regeling, blijkt uit promotieonderzoek.

Katholieke Belangen Organisatie

KBO Overijssel heeft de naam gewijzigd: Katholieke Bond van Ouderen wordt Katholieke Belangen Organisatie voor senioren in Overijssel. “Een naam die meer recht doet aan het werk dat de vereniging doet anno 2023.”