Waarom mijn buurman wel een camper?

NSC-leider Pieter Omtzigt wil het hele pensioenstelsel, dat na 15 jaar soebatten tot stand kwam en op 1 juli al is ingegaan, weer overhoophalen. Deelnemers mogen wat hem betreft zelf gaan kiezen of ze hun opgebouwde pensioen in het oude stelsel houden of toch liever invaren in het nieuwe.

Dat lijkt democratie, maar het is een onmogelijke keuze, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. “Het is of de werkenden en gepensioneerden in een filiaal van Holland Casino worden gedwongen hun opgespaarde pensioen op rood of op zwart te zetten. Als ze kiezen voor de oude variant en de rekenrente moet noodgedwongen weer naar nul worden gebracht, komen ze van een koude kermis terug. En als ze voor het nieuwe kiezen en de aandelenkoersen en vastgoedmarkt storten in elkaar, zijn ze eveneens de sigaar. Het is een even grote gok als een huis kopen bovenop de aardgasbel in Groningen of om de hoek van Chemours in Dordrecht.”

Tegen elkaar uitgespeeld

Het vervelende is dat deelnemers van pensioenfondsen tegen elkaar worden uitgespeeld, aldus De Waard in de Volkskrant: mensen die al pensioen hebben opgebouwd tegenover mensen die daarmee net beginnen, mensen die geluk hebben met rente en aandelen en mensen die pech hebben. Het leidt tot jaloezie. ‘Waarom kan mijn buurman wel die camper kopen?’ ‘Ja, hij heeft gekozen om in het oude stelsel te blijven en dat is beter uitgevallen.’

Recept voor ongelukken

Het monnikenwerk van de sociale partners in de afgelopen vijftien jaar wordt,zo stelt De Waard in de Volkskrant,  door een wijsneus ongedaan gemaakt. Omtzigt zou net zoals BBB of PVV het nieuwe stelsel dat Carola Schouten na marathondebatten door de Tweede Kamer heeft geloodst, bij het grof vuil kunnen zetten. Hij zou ook voor het nieuwe stelsel kunnen kiezen. “Maar onder het mom van nieuwe bestuurscultuur de mensen met een omgebouwd pensioen die keuze laten maken, is een recept voor ongelukken.”