‘Studentenhuizen’ voor senioren in trek

In de vijf jaar dat het Thuishuis in Woerden bestaat (er wonen zes 58-plussers), is de wachtlijst voor een plekje in deze woonvorm voor ouderen flink gegroeid. Dat zegt Lotte Ruyten van het Thuishuis in AD Groene Hart. Volgend jaar gaat het Thuishuis in Reeuwijk open.

Het Thuishuis is een kleinschalige woonvorm voor alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen. Het is een soort studentenhuis, zegt Ruyten. De bewoners leven er zelfstandig maar leven wel mét elkaar.

Niet vereenzamen

“Met de mensen op de wachtlijst kunnen we moeiteloos thuishuizen bouwen in Kamerik, Harmelen en Zegveld”, zegt Ruyten in AD Groene Hart: “Het blijkt dat ouderen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen als hun kinderen de deur uit zijn en hun eigen huis te groot is geworden. De doorstroom in ons huis is niet heel groot. Het doel is dat ouderen op elkaar letten en niet vereenzamen.”

Eigen ruimte

De bewoners hebben elk hun eigen woonruimte, met een woon- en slaapkamer, een badkamer en een kleine pantry. Met elkaar delen de bewoners een gezamenlijke keuken, woonkamer, een hobbyruimte, een logeerkamer en een buitenruimte/tuin.

Voormalig klooster

Er zijn gesprekken gaande met woningbouwverenigingen en de gemeente over nieuwe vestigingen, aldus AD Groene Hart. Inmiddels zijn ook elders in het land Thuishuizen verrezen, zoals in Harderwijk, Noordwijk en Deurne. In een aantal gemeenten worden haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd. Het volgend jaar te openen Thuishuis in Reeuwijk omvat acht woningen in een voormalig klooster. Op 25 november is er een informatiebijeenkomst in het Dorpshuis.