Senioren Journaal van woensdag 20 september

Veel verborgen armoede bij ouderen

Steeds grotere afstand tot de zorg, veel verborgen armoede onder ouderen. Een 79-jarige Fries had in de troonrede graag meer verbinding gehoord. “We hebben elkaar zo hard nodig, maar we zijn zo hard aan het individualiseren.”

Specialisten ouderengeneeskunde geschokt

Verenso, beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, is geschokt dat er in de stukken van Prinsjesdag “wederom zo weinig aandacht is voor de behandeling van kwetsbare ouderen met complexe problematiek”: Kwetsbaar oud laat politici koud.

Knarrenhofje van projectontwikkelaar

In Hengelo heeft een projectontwikkelaar van de gemeente groen licht gekregen om zijn plannen voor een klein knarrenhofje verder uit te werken: zes geschakelde, duurzaam gebouwde woningen voor senioren.

Praatje met een taartje

Maak eens een praatje met een oudere. Aldus een oproep van de Brabantse zorgorganisatie Avoord voor de week tegen de eenzaamheid. Zij regelen de taart! Iedereen in de regio die graag een kletspraatje maakt, kan zich aanmelden.

Investeren in ouderen en niet bezuinigen

“De Seniorencoalitie heeft besloten om meteen aan de bel te trekken na het horen van de troonrede.” Het demissionaire kabinet zet volgens deze coalitie “zelf een rem op het eigen beleid om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.”

Online naar de huisarts

Een groot deel van de patiënten belt niet, maar klopt online aan, meldt een huisarts die meedoet aan een proef hiermee. “Heel veel ouderen gebruiken het ook. Zij vinden het lastig om te bellen en hun klacht uit te leggen.”

Vergrijzing door positieve bril bekijken

“Laten we blij zijn dat mensen ouder worden en dat positief inzetten in plaats van vergrijzing als een probleem te beschouwen.”Jan Latten (71,voormalig hoofddemograaf CBS) is bij de Kamerverkiezingen nummer twee bij 50PLUS.

Pensioenen hebben rust nodig

Het pensioenstelsel in Nederland gaat de grootste verandering ooit doormaken, dus is er na de verkiezingen in november “rust en ruimte” nodig. Aldus op Prinsjesdag de federatie van pensioenfondsen.

Verzorgingshuizen voor minder zware zorg

Er moet 600 miljoen euro geïnvesteerd worden in de ouderenzorg, zegt Nicki Pouw-Verweij van BBB. Zij wil dat extra wordt geïnvesteerd in verzorgingshuizen, waar ouderen met minder zware gezondheidsproblematiek terecht kunnen.

Bijna elke huisarts praktijkondersteuner

Het aantal praktijkondersteuners bij huisartsen (POH) is gegroeid naar een kleine negenduizend. Van de huisartsenpraktijken beschikt inmiddels 94 procent over één of meerdere POH’s.