Senioren Journaal van vrijdag 20 oktober

Vermogende ouderen meer betalen voor zorg

Om de zorg betaalbaar te houden wil GroenLinks-PvdA vermogenden zwaarder gaan belasten. Die rekening zal dan met name komen bij ouderen, zegt Kamerlid Tom van der Lee. ‘Vermogens zijn met name geconcentreerd bij ouderen.’

Noodklok over openbaar vervoer

Ouderen maken zich zorgen over het slechte openbaar vervoer in Overijssel. De Participatieraad Ouderen Overijssel heeft daarover Commissaris van de Koning Andries Heidema persoonlijk een brief geschreven.

Stop leeftijdsdiscriminatie

Er moet meer aandacht komen voor de uitsluiting en discriminatie van ouderen. “Het moet eens afgelopen zijn met de uitsluiting van mensen die niet digitaal vaardig zijn. In de praktijk zijn dat vooral ouderen.”

Waar kan ik wonen?

‘We willen de tijd voor zijn. En voordat het echt niet meer gaat, graag verhuizen naar een kleinere en gelijkvloerse woning.’ In een campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen geven de corporaties woningzoekenden een gezicht.

Ontzetting bij gepensioneerden

Volgens de pensioenfondsen is er nauwelijks of geen inflatie. Dat betekent dat veel pensioenen niet of nauwelijks gaan stijgen, tot ontzetting van veel gepensioneerden. “De inflatie lijkt richting 0 procent te dalen, maar bedroeg in werkelijkheid 7 procent”.

Senioren de oplossing voor woningtekort?

Er is veel te winnen bij het bouwen voor en aantrekken van senioren die grote woningen achterlaten, maar dat gaat niet vanzelf. Dat is de conclusie in een rapport in opdracht van Woonzorg Nederland naar senioren die actief zijn op de woningmarkt.

Klacht over campagne Pensioenduidelijkheid

KBO-Brabant heeft bij de Stichting Reclame Code Commissie een klacht ingediend over de publiekscampagne ‘Pensioenduidelijkheid’ van overheid, sociale partners en pensioenuitvoerders. Er is sprake van ‘onjuiste en misleidende teksten’.

Stop verkoop van ouderenwoningen

Minister Hugo de Jonge moet de verkoop van honderden ouderenwoningen door Habion opschorten, vindt gemeente Leeuwarden. Habion is gespecialiseerd ouderenhuisvester en wil investeren in regio’s met meer vergrijzing.

Digitaal meedoen in Utrecht

In Utrecht is de pilot Digitaal Meedoen gestart. Doel is bij 100 huishoudens de digitale kloof te verkleinen. Financieel kwetsbare huishoudens worden voorzien van internet, een apparaat en begeleiding in de vorm van een cursus.

Waardig oud worden, niks voor The Stones

“Je gaat de muziek beoordelen door rekening te houden met hun leeftijd. Dan zie je Mick Jagger en denk je: goh, die is nog fit, op zijn 80ste.” The Rolling Stones komen weer met een nieuw album, met nieuw eigen werk.