Swingend ouder worden

“Dans!” Dat vroeg fotograaf Vivian Keulards. En dat deden senior mannen voor haar camera, zoals te zien is in Trouw. Maar is het ook gezond, is daarbij de vraag in de krant.

Allemaal swingend ouder worden? In het begin werd er nog weleens lacherig over gedaan, vertelt Mirjam Pijnappels, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Maar inmiddels kunnen we er niet meer omheen, zegt zij ook: het werkt. Ze noemt het grootste voordeel van dansen dat het ‘multimodaal’ is.

Veel aspecten spelen een rol

“Het spreekt het lichaam op allerlei fronten aan”, legt ze uit. Het gaat om spierkracht, souplesse en flexibiliteit, je hebt er balans voor nodig, je zet stappen, je draait veel, er gebeurt van alles op cognitief niveau. En de sociale en emotionele aspecten spelen een rol: dansen kun je samen doen, muziek is goed voor de stemming.

Unieke voordelen

Dansen is dus niet zomaar een goede vervanging voor andere vormen van bewegen. Bewegingswetenschapper Pijnappels noemt in Trouw een aantal unieke voordelen van dansen. Die hebben te maken met balans, door vergrijzing een toenemend actueel onderwerp. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie ouderen boven de 65 jaar minstens een keer per jaar valt. En om niet te vallen, moet je alert en reactief kunnen reageren, en genoeg kracht hebben om die val tegen te houden of bij te kunnen sturen.

Betere balans

Dansen is in dat kader een goede oefening, want als je danst ben je bezig met gewichtsverplaatsingen en onverwachte bewegingen, vertelt Pijnappels in Trouw. “Dat is een meerwaarde op een lange wandeling maken. Om balans te verbeteren moet je jezelf blijven uitdagen: je moet steeds een stapje verder gaan om dat lijf en brein te blijven prikkelen om in evenwicht te blijven, en dat gaat bij dansen op een natuurlijke manier.”

Goed voor je botten

Ook is springen goed voor je botten, zegt Pijnappels. Kom maar op dus met die danshupsjes. “De impact bij het landen geeft een soort signaal aan je botten om steviger te worden. Al je weefsels worden gevormd naarmate je ze belast.”