Waardig oud worden, niks voor The Stones

Bij The Rolling Stones valt het volgens Trouw nooit helemaal met zekerheid te zeggen, maar het ziet er toch echt naar uit dat Hackney Diamonds het laatste studioalbum is van de band met nieuw, eigen werk.

Vernieuwend zal ook het nieuwe album niet zijn. Dat de media desondanks vol op de nieuwe nummers duiken, heeft te maken met de reputatie van de band en de leeftijd van de bandleden, aldus Trouw. Mick Jagger is 80, Keith Richards 79 en Ron Wood 76. Darryl Jones die er in 1993 bijkwam is 61 en Steve Jordan, de vervanger van de twee jaar geleden overleden drummer Charlie Watts, is 66. “Het is ook indrukwekkend wat The Stones doen, gezien hun leeftijd”, zegt Desmond Haneveer, docent songwriting en popgeschiedenis aan Codarts in Rotterdam.

Goh, die is nog fit

“Je gaat de muziek beoordelen door rekening te houden met hun leeftijd. Dan zie je Mick Jagger en denk je: goh, die is nog fit, op zijn 80ste. Het maakt onderdeel uit van een groter narratief over een generatie die in de jaren zestig volwassen werd. In Amerika heb je in de politiek Joe Biden en Donald Trump, ook van de generatie die de troon pakte en niet meer loslaat. Dat zie je ook in de popmuziek, bij Bruce Springsteen, Bob Dylan en Van Morrison bijvoorbeeld.”

Nog altijd relevant

En bij The Rolling Stones dus. De uitdaging voor deze muzikanten is om waardig ouder te worden in de popmuziek, zegt Haneveer in Trouw. “Ik denk dat de band nog altijd relevant is. Misschien zijn ze niet langer relevant vanwege hun muziek, maar vanwege de manier waarop zij op hoge leeftijd hun weg vinden in de popmuziek. Of The Stones dat waardig doen, tsja. Het is natuurlijk helemaal niet rock & roll om waardig oud te worden. The Stones moeten dus onwaardig oud worden.”