Stop verkoop van ouderenwoningen

Minister Hugo de Jonge moet de verkoop van honderden ouderenwoningen door Habion opschorten, vindt het Leeuwarder gemeentebestuur volgens de Leeuwarder Courant.

Burgemeester en wethouders doen een beroep op de Woningwet, blijkt uit hun brief. Habion was de grootste aanbieder van woonruimte voor ouderen in Leeuwarden, maar niet lang meer: de corporatie zette dit jaar vier complexen te koop. Het gaat om 241 ‘wooneenheden’, waarvan het merendeel niet zal worden aangekocht door andere corporaties, verwacht de gemeente. De gemeente vreest volgens de Leeuwarder Courant en Omrop Frysl├ón dat hiermee op termijn veel betaalbare huurruimte voor ouderen verdwijnt.

Elders meer vergrijzing

Reden voor Habion om te verkopen is dat Leeuwarden weliswaar vergrijst, maar niet zo hard als in andere delen van het land, zegt Habion in een reactie. Als gespecialiseerde ouderenhuisvester heeft Habion er voor gekozen juist te investeren in die gebieden van Nederland waar de ouderenhuisvesting knelt. De lokale corporaties hebben, ook na aandringen door de wethouder Wonen en herhaaldelijk aanbieden door Habion, volgens Habion geen interesse in de betreffende woningen.