Senioren Journaal van maandag 20 februari

Verkiezingsdebat seniorvriendelijke provincie

KBO-PCOB Zuid-Holland organiseert op 7 maart een debat met vertegenwoordigers van negen politieke partijen. Basis voor dit verkiezingsdebat is het Manifest voor een seniorvriendelijke provincie Zuid-Holland.

Recht op dit of dat

Zorgtoeslag te weinig bekend? “Wellicht hoeven senioren niet alles waar ze ‘recht op hebben’, simpelweg omdat ze het niet nodig hebben, omdat ze menen dat het toenemend ‘recht op dit of dat’ een beetje uit de bocht vliegt.”

Nieuwe manieren ondersteuning senioren

Een herstelplan-plus voor de publieke sector is hard nodig, zegt KBO-PCOB: ook om nieuwe manieren om senioren te ondersteunen en de ruimte en middelen te geven om hun ervaring en competenties te kunnen blijven benutten.

Tachtigers halve pizza

Twee tachtigers beraadslaagden In een Italiaans restaurant  over het menu. “De  medewerkster bood aan dat we wel een halve pizza mochten bestellen per persoon. Sympathiek en doeltreffend.”

Ruimte voor buurtinitiatieven in de zorg

Hoe voorkomen we dat de zorg vanzelf een soort Schiphol wordt: Geef ruimte aan zorgzame gemeenschappen en zorg dat het systeem niet langer energie en initiatieven in de weg zit.

Hopen dat ik door kan blijven werken

Ivo Niehe maakte een podcast, Je derde leven, met interviews over het leven na het pensioen. Wat hij van die gesprekken met gepensioneerden heeft geleerd? ‘Dat ik moet hopen dat ik door kan blijven werken.’

Persoonsgebonden budget voor zorg

Geef ouderen een persoonsgebonden budget net zoals bij de kinderbijslag, zodat mensen zelf hun zorg kunnen inkopen. Daarmee wordt de ouderenzorg een stuk eenvoudiger te organiseren, zegt gezondheidseconoom Guus Schrijvers.

Makkelijker van koop naar huur

Wie van een groot koophuis wil overstappen naar een kleinere huurwoning, komt  allerlei beperkende maatregelen tegen. Om de wooncrisis aan te pakken zouden die regels minder star moeten zijn.

Ik had die aanraking zo gemist

Léonie (81) kreeg op late leeftijd, na het overlijden van haar man, een nieuwe relatie. Ze realiseerde zich opnieuw hoe belangrijk intimiteit en aanraking is. “Nog elke avond knuffelen we.”

Hoe nog zelfstandig zonder smartphone

KBO-Brabant ziet dat steeds meer bedrijven en instellingen alleen nog digitaal werken. Ouderen worden zo gedwongen hulp van anderen te zoeken en dat staat haaks op zo lang mogelijk zelfstandig je zaken kunnen regelen.

Meer blijmakers in ouderenzorg

Zorgorganisatie Amstelring is begonnen met ‘blijmakers’, persoonlijke ondersteuners, mensen die geen zorgdiploma hebben. Er is veel belangstelling, er komen dan ook ‘blijmakers’ op meer locaties.

Vooral ouderen bij scholierenactie

Er waren meer Grootouders voor het Klimaat dan scholieren op de scholierenstaking tegen Tata tegenover het Provinciehuis in Haarlem. “Durven de jongeren niet te spijbelen?”, vroeg een 79-jarige zich af.

Digitale erfenis goed regelen

Zestig procent van de Nederlanders heeft nog nooit nagedacht over wat er na het overlijden met zijn of haar data zou moeten gebeuren. Denk goed na over je digitale erfenis, is het advies.

Niet veel wijzer na raadsbezoek

Ouderen Actief Muntendam greep tijdens het dorpsbezoek van de gemeenteraad van Midden-Groningen de mogelijkheid aan om met politici in gesprek te gaan. “Helaas blijkt OAM nog niet bij alle raadsleden bekend te zijn.”