Senioren Journaal van woensdag 18 oktober

Belasting op gepensioneerden geen taboe meer

Nog maar kortgeleden schreeuwde de Tweede Kamer moord en brand als de belasting op gepensioneerden ter sprake kwam. Nu worden met stille trom fiscale voordelen afgebouwd.

Doe huishoudelijke hulp de deur uit

“Haal zelf de boodschappen en doe de huishoudelijke hulp de deur uit. Waarom moet iedereen op zijn 65ste per se hulp in de huishouding?” Tips van een specialist om in beweging te blijven en om klachten en kwaaltjes te voorkomen.

Klein huis waar je goed met z’n 2-en kunt wonen

Er worden wel ‘levensloopwoningen’ gebouwd, maar die worden te groot gemaakt. “Kleinere huizen waar je gewoon goed met z’n tweeën in kunt wonen, daar gaat het om.”

Leren hoe we ouder worden

Oproep vanuit Woonzorg Flevoland: In één keer buigen we de hele stroom ouderen af, die nu met hun vragen over ouder worden bij de huisarts komt, weg vanuit de medische zorgketen. Eenvoudig in te richten, niet extreem kostbaar en we leiden onze maatschappij op naar een nieuw normaal.

Inclusieve gemeenschap, jong en oud

Het Rotterdamse nieuwbouwproject MIX gaat uit van een uitgebalanceerde mix van woningen voor diverse doelgroepen, ‘een bruisende en inclusieve gemeenschap, waar jong en oud samenkomen’.

Langer Thuis Wijzer voor alle informatie

Eén informatiepunt op het gebied van zorg, welzijn en wonen voor senioren in Veldhoven. Dat is Langer Thuis Wijzer. Op maandag en dinsdag in de laagdrempelige Veldwijzer. “De koffie staat klaar.”

Laatbloeiers, festival voor ouderen

Er wordt vaak nog negatief gedacht over ouder worden en dat is onterecht, zegt Alet Klarenbeek (62), die het festival Laatbloeiers organiseert: Er zijn nog zoveel mogelijkheden na je zestigste.

Ouderen run Albert Heijn-plaatjes

Supermarktklanten in Haarlem-Noord zijn in de ban van een plaatjesactie van de Albert Heijn-vestiging, met historische afbeeldingen uit hun wijk. “Vooral voor ouderen is het heel herkenbaar. Ze zien hun jeugd voorbij trekken.”

Academische kennisagenda vernieuwd

De academische werkplaatsen ouderenzorg hebben hun kennisagenda langdurige ouderenzorg vernieuwd met deze thema’s: zorgtechnologie, medicatieveiligheid, data-geïnformeerde zorg en data-infrastructuur, en reablement.

Nederland beste pensioensysteem

Het Nederlandse pensioensysteem is weer de beste van de wereld. Het Nederlandse pensioenstelsel is “goed in staat om uitstekende uitkeringen te bieden” tijdens de hervorming.