Proef met samenwonen jong en oud

Gezellige buren, die je elke dag in de gezamenlijke woonkamer kunt ontmoeten. In een nieuwe woonvorm in Amstenrade wil ZOwonen zorgen voor meer verbinding, waardoor eenzaamheid buiten de deur moet blijven, aldus de Limburger.

In het nieuwe wooncomplex komen 34 appartementen voor ouderen en 14 voor jongeren (vanaf 23 jaar) met een sociaal hart. Op elke verdieping komt een ontmoetingsplek, waar gezamenlijke activiteiten kunnen plaatsvinden.

Motivatie belangrijk

ZOwonen is gestart met de werving van bewoners, die er vanaf september volgend jaar in kunnen. Daarbij speelt de motivatie een rol. De verhuurder wil weten wat toekomstige huurders willen doen om te zorgen voor verbinding, wat ze willen doen voor of met hun buren. Dat kan variëren van boodschappen halen of afval wegbrengen tot activiteiten organiseren, zegt een woordvoerster in de Limburger.

Werksessies met gegadigden

Daarnaast kunnen ook buurtbewoners worden betrokken. De verhuurder gaat de komende tijd werksessies houden met gegadigden, die daarin kunnen aangeven wat ze nodig hebben om prettig samen te wonen. Het is volgens de Limburger de eerste keer dat de woningcorporatie een dergelijk project opzet,als proef. In de toekomst wil ZOwonen dat op meer plekken gaan doen.