Laatbloeiers, festival voor ouderen

Er wordt vaak nog negatief gedacht over ouder worden en dat is onterecht, vindt ras optimist Alet Klarenbeek (62), aldus de Telegraaf-rubriek Vrouw: Er zijn nog zoveel mogelijkheden na je zestigste.

Om mensen meer bewust te maken van wie ze zijn in deze levensfase en ze mentaal sterker te maken, organiseert ze Laatbloeiers; een festival speciaal voor ouderen (31 oktober in Tivoli Vredenburg in Utrecht). We willen ze hiermee een klein zetje geven om een stap naar voren te doen en zich uit te spreken.”

Formule simpel en succesvol

Alet Klarenbeek organiseert met UP! in heel het land gesprekken met ouderen over thema’s die leven, maar waar niet veel over gesproken wordt zoals spijt, vergeving en afscheid nemen. Ze merkt volgens de Telegraaf dat de oudere generatie van huis uit vaak niet geleerd heeft om openlijk te praten over gevoelens, maar dat ze daar wel veel baat bij hebben. De simpele formule heeft veel succes, waardoor ze ook op het idee kwam om een festival te organiseren.

Je verhaal vertellen

In eerste instantie alleen om de 250 vrijwillige gespreksleiders in het land te bedanken. Maar toen het programma met workshops, talkshows en tafelgesprekken eenmaal was uitgewerkt, vond Alet Klarenbeek het zonde om het niet toegankelijk te maken voor een groter publiek. “We laten allemaal schrijvers, artiesten en theatermakers zien die hun eigen levensverhaal vertellen. Je kan Laatbloeiers eigenlijk zien als een eerste oefening om je verhaal te vertellen.”