Senioren Journaal van woensdag 17 mei

Volledig Pakket Thuis met leefondersteuner

De Zorggroep start in juni met een pilot Volledig Pakket Thuis (VPT) in de gemeente Venlo. Een belangrijke rol is weggelegd voor de leefondersteuner. Deze ondersteuners hoeven geen (zorg)diploma te hebben. Zij worden door De Zorggroep opgeleid.

Senioren naar kunst –  kunst naar senioren

De Museum Plus Bus maakt museumbezoek mogelijk voor ouderen voor wie dat anders niet haalbaar is. En in omgekeerde richting brengen museumdocenten van Topstukken on Tours kunst naar verzorgingshuizen.

Steeds meer klachten ketens huisartsenzorg

Ketens zijn sterk in opkomst in de huisartsenzorg. Niemand -ook de toezichthouder niet- weet hoeveel het er precies zijn. Klachten over praktijken van zulke ketens nemen toe: soms wordt een huisartsenpraktijk een spookpraktijk.

In seniorentheater jezelf blijven uitdagen

Al tien jaar brengt Venloos Ald, een toneelclub van zestigplussers, voorstellingen op de planken van Theater De Garage in Venlo. “De charme van seniorentheater is dat de spelers zichzelf blijven uitdagen.”

Screeningskaartje mondproblematiek

Veel ouderen verliezen op den duur het contact met hun mondzorgverleners. Daarom is bij de afdeling geriatrie van het ziekenhuis in Den Bosch een screeningskaartje ontworpen om mondproblematiek te signaleren.

Oma’s Soep twee nieuwe maaltijden

Oma’s Soep heeft twee nieuwe maaltijden gelanceerd: Oma’s Tikka Masala en Oma’s Roti. In het maaltijdenconcept tegen eenzaamheid van ouderen zijn nu 4 verse soepsmaken en 5 verschillende Oma’s Maaltijden te verkrijgen.

Gezonder met Sociaal Vitaal

Sport- en beweeginterventie Sociaal Vitaal is een beweegprogramma dat inzet op eenzame ouderen gezonder ouder te laten worden. Docenten krijgen een specifieke scholing om ouderen lessen in weerbaarheid en sociale vaardigheden te kunnen geven.

Praktijkhond fleurt huisartsenpraktijk op

Op de website van de Brabantse huisartsenpraktijk Wijk en Aalburg heeft hond Pico een eigen foto onder het kopje medewerkers. Pico is drie dagen in de week aanwezig op de praktijk in zijn functie als ‘praktijkhond’.

Minder protheses, meer fysiotherapie

Terwijl steeds minder artrose patiënten een knie- of heupprothese krijgen, maken ze steeds meer gebruik van fysio- en oefentherapie. Het eigen risico is mogelijk een belemmering, blijkt uit onderzoek.

Arie Boomsma traint met ouders

Arie Boomsma traint met zijn ouders in zijn sportschool. Hij deelde beelden daarvan en die werden massaal opgepikt. ‘Het inspireert andere ouderen.’