Steeds meer klachten ketens huisartsenzorg

Ketens zijn sterk in opkomst, ziet de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Niemand -ook de toezichthouder niet- weet hoeveel het er precies zijn. Klachten over praktijken van zulke ketens nemen toe, aldus NRC in een artikel over een huisartsenpraktijk die een spookpraktijk werd.

De woordvoerder van de LHV heeft een lijstje voor zijn neus liggen. Hij telt hardop: „Quin dokters, Flexdokters, Evodoc, Co-Med. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Achttien kennen wij er nu.” Er is niet één werkwijze, zegt hij. De meeste ketens nemen de ondersteunende taken over, zodat de huisarts zich op zijn medische taken kan richten. Anderen gebruiken praktijken om producten op de markt te brengen: Quin Dokters deed dat met een app (de symptoomchecker).

Grote investeerder

“Zo’n overname kan goed uitpakken”, zegt de LHV in NRC. Zeker als de dokter “ontzorgd” wordt. “Maar het kan anders worden als partijen grote investeerders achter zich hebben. Die pompen er veel geld in en willen daar ook wat voor terug.”

Aantrekkelijke investering

Investeren in praktijken is volgens de LHV “redelijk risicoloos” en dus aantrekkelijk. Huisartsenpraktijken krijgen per kwartaal een bedrag voor iedere patiënt die er staat ingeschreven. Het maakt niet uit om iemand nu wel of niet bij de huisarts is geweest. De hoogte van het inschrijftarief verschilt per leeftijdsgroep (ruim 70 euro per jaar voor 65-minners, bijna 200 euro voor een 85-plusser). En er is een hoger tarief voor mensen die in een achterstandswijk wonen.

Rendement door opschalen

Hoe je rendement haalt? “Toch vaak door op te schalen”, zegt de woordvoerder. „Door digitalisering. En meer doen met minder mensen.” Het probleem is: áls er iets misgaat staat de arts voor de tuchtrechter, niet de manager.

Onderzoek toezichthouders

De Inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit krijgen een groeiend aantal klachten over praktijken van dit soort ketens, laat de Inspectie in NRC weten. Inmiddels gaat het om zo’n 10 procent van het totaal aantal klachten over praktijken. Samen met de NZa is ze een onderzoek begonnen dat eind dit jaar moet zijn afgerond.