Senioren naar kunst –  kunst naar senioren

Voor ouderen die slecht ter been zijn of weinig geld hebben, is museumbezoek vaak een onhaalbare kaart. Dankzij de Museum Plus Bus kunnen ze toch gaan, aldus Het Parool. En in omgekeerde richting brengen museumdocenten van Topstukken on Tours de kunst naar verzorgingshuizen.

Twee touringcars

De Stichting Museum Plus Bus werd opgericht in 2008. Met steun van de Vriendenloterij, die nog steeds aan het programma verbonden is, werden twee touringcars aangeschaft met een speciale lift voor rolstoelen. Op de flanken staan afbeeldingen van bekende kunstwerken uit de vijftien musea waar de bussen heenrijden: van het Bonnefanten in Maastricht tot het Fries Museum in Leeuwarden. Amsterdam is met het Rijks, Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam en het Joods Museum goed vertegenwoordigd.

900 aanvragen per jaar

Per rit kunnen er maximaal 45 mensen mee, schrijft Het Parool, over het algemeen 70-plussers die zelf niet of lastig naar het museum kunnen vanwege verminderde mobiliteit of beperkte financiën. Groepen melden zich aan via de zwemclub of het koor, of via organisaties als de Zonnebloem. De Museum Plus Bus is met 900 aanvragen per jaar zwaar overvraagd. Er zijn minstens nog eens vier bussen nodig om alle geïnteresseerden een geheel verzorgd dagje uit te bezorgen.

Topstukken on Tour

Maar toen corona uitbrak ging er helemaal niemand meer op reis. Als alternatief bedacht de organisatie Topstukken on Tour: als de mensen niet naar de kunst kunnen komen, dan komt de kunst wel naar hen. Dat gebeurde in de vorm van vier grote reproducties van schilderijen, die twee weken in de algemene ruimte van verzorgingstehuizen werden tentoongesteld. Vanwege bewezen succes gaat Topstukken on Tour ook na corona door.