Senioren Journaal van maandag 17 april

Kinderen kiezen voor bankjes ouderen

In de gemeente Beuningen bedachten leerlingen van basisscholen plannen rond ‘Samen houden wij het veilig in onze gemeente’. De kindergemeenteraad koos voor het plan om bankjes voor ouderen te plaatsen.

Koester kennis en ervaring, cancel niet

“De democratische opdracht is om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de veranderingen. Hondsmoeilijk maar noodzakelijk. Kiezers hun stem afpakken is wel het stomste dat men kan doen”,schrijft een 69-jarige Volkskrant-columnist.

Pesten is van alle leeftijden

Pesten gebeurt lang niet alleen op het schoolplein: ook in de kantoortuin en in woon-zorgcentra worden mensen gekleineerd, genegeerd, uitgescholden en geschopt. Woensdag is de Landelijke Dag tegen Pesten.

In het dorp blijven wonen, dat is duurzaam

Ook voor de duurzaamheid zou het mooi zijn als meer ouderen in het dorp blijven wonen. “Een evenwichtige opbouw is van belang voor de leefbaarheid in dorpen, jong en oud door elkaar en sociale contacten met diverse leeftijdsgroepen.”

Harde keuzes voor ouderenzorg

Nu al worden sommige hoogbejaarden maar één keer in de week gedoucht. Hoe dat in 2040 (anderhalf miljoen 80-plussers) moet, weet niemand precies. “Maar dat er harde keuzes moeten worden gemaakt in de budgetten voor de gezondheidszorg is duidelijk.”

Hoezo gediscrimineerd

Hoezo voelen ouderen zich gediscrimineerd, vraagt een Volkskrant-lezer zich af. “Dat ouderen binnen onze moderne samenleving uitgerangeerd zouden zijn, is een frame uit een boos sprookje uit vervlogen tijden.”

Met gehoorverlies meer risico dementie

Mensen met gehoorverlies die dat niet opvangen met een gehoorapparaat hebben een verhoogd risico op dementie. Dat blijkt uit een internationale studie.

De pijn zoveel mogelijk beperken

“Het is niet de vraag of het vastloopt. Dat zal zeker gebeuren”, zeggen bestuurders ouderenzorg in ZO-Brabant. “We kunnen alleen ons best doen de pijn zoveel mogelijk te beperken.”

Wijkverpleging meestal goede zorg

De wijkverpleging biedt volgens de Inspectie mensen thuis meestal goede en veilige zorg die past bij hun persoonlijke situatie. Dat wordt wel steeds moeilijker door personeelstekort, langer thuis blijven wonen en intensievere zorg.

Eigen risico zorgverzekering afschaffen

Senioren Netwerk Nederland steunt een initiatiefwet van de SP: het afschaffen van het eigen risico in de zorgverzekering is één van de oplossingen om passende zorg te bevorderen en gezondheidsverschillen te verkleinen.

Pgb-budget steeds vaker te krap

Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) komen steeds vaker financieel niet uit, omdat de tarieven van zzp’ers in de zorg flink zijn toegenomen. Dat ziet Per Saldo, vereniging voor mensen met een pgb.